Choď na obsah Choď na menu
 


Vrahova modlitba

4. 6. 2011

Obrázok Vrahova modlitba Ariana Franklinová

 

Lékařka Adélie se ve čtvrtém pokračování historické kriminální série nazvané Vrahova motlitba stává ochránkyní mladé princezny. Píše se rok 1176 a král Jindřich II. posílá svou desetiletou dceru Johanu do Palerma, aby ji tam provdal za krále Viléma II. Sicilského. Válka a mor v Evropě činí z takové cesty velmi nebezpečný podnik. Král proto vybral své dceři za společnici ženu, které důvěřuje ze všech nejvíc: svou "vykladačku smrti" Adélii Aguilarovou.

 

Vystudovaná lékařka Adélie, jež pochází ze sicilského království, má princeznu doprovázet a starat se o její bezpečí a zdraví až do svatby. Adélie by sice nabídku nejraději odmítla - odcestovat s královským průvodem pro ni znamená rozloučit se na dlouhou dobu s vlastní dcerkou. Král ale její dceru pohotově přesídlil na královský dvůr jako svou chráněnku, ale současně i jako rukojmí, aby si pojistil, že se Adélie k němu zase vrátí.

 

Adélii tím pádem nezbývá než vydat se na dlouhou cestu. Doprovázejí ji arabský ochránce a společník Mansur, milenec Rowley a také irský námořní kapitán O'Donnell, jenž by mohl být Adélii daleko prospěšnější, než by se Rowleymu mohlo zamlouvat.

 

Ke královskému průvodu se ovšem připojuje ještě jeden člověk - vrah bažící po strašlivé pomstě. Když začnou v princeznině okolí umírat lidé, Adélie i Rowley pojmou podezření, že vrah se skrývá na dohled. Co bude následovat? Má se jeho příští obětí stát princezna Johana? Nebo snad dokonce samotná Adélie? (Jota, 2011)

 

— — — — — — — — — — — — — — — —

K Adelii sa vraciame po dvoch rokoch. Usadila sa s dcérkou pri Wolvercote pod Emminou ochranou, neopustila ju ani Gylta s Mansurom a v rámci možností ju tu navštevuje aj Rowley. Snáď prvýkrát, odkedy je v Anglicku, si môže povedať, že je spokojná. No ako sa už niekoľkokrát ukázalo, idyla v novom domove nemôže trvať večne a nad Adeliou sa znova sťahuje kráľova vôľa zhmotnená v štyroch slovách, ktorým nikto nemôže protirečiť – Le Roi le veul.

Na Adeliu čaká nová misia a tá nezačína príjemne. O svojom odchode do Sicílskeho kráľovstva sa dozvedá pri hádke s Rowleym. Popravde, keby vedela, čo ju čaká, zrejme by si ju mile rada odpustila a radšej si vychutnala vzácne chvíle po jeho boku. Rowley sa hnevá – čo je známy dôsledok jeho obáv o ňu. A Adelia to vie... Rowley má na svoj hnev dôvod – dozvedá sa totiž od dvoch neúnavných Adeliiných strážcov (Alfa a Willa), že ju ohrozil šíp, čo si ona našťastie nevšimla. No pravda je taká, že ju už tajne ochránili pred niekoľkými nástrahami a sú presvedčení, že za všetkým je Scarry, spoločník istého zločinca Wolfa, ktorého Adelia v sebaobrane zabila pred dvoma rokmi. A je tu ešte jedna vec, na ktorej sa s Rowleym nezhodne – jej a jeho predstava o budúcnosti ich dcérky sa líši.

Adelia si za sedem rokov Anglicko obľúbila, napriek tomu ju vidina návratu domov nadchne. Pravda je však taká, že kráľ sa pre prípad, že by sa nechcela vrátiť, poisťuje. Adelia musí nechať Allie u kráľovnej Eleanor na hrade Sarum. Predstava dlhého odlúčenia pre ňu nie je ľahká ani bezbolestná. Všetko sa však udeje prirýchlo nato, aby si ktokoľvek mohol bolesť čo i len pripustiť.

Scarry – Wolfov spoločník v sebe dva roky vo vyhnanstve živí nenávisť voči Adelii a práve nastáva jeho čas... Je to posadnutý vyznávač iného než kresťanského Boha. Adelia sa s človekom s úchylkou nestretáva prvýkrát, tento je však presvedčený, že k nemu prehovára sám Wolf a v jeho hlave znejú hlasy, ktoré ho v jeho „misii“ len utvrdzujú a volajú po krvavej pomste.

Adelia vie, že sa vydáva na nebezpečnú cestu, na ktorej má chrániť vzácny dar, a to po niekoľkých stránkach – nejde len o samotnú princeznú Johanu. V hre je aj Excalibur, o ktorý majú záujem Henryho neprajníci – najmä jeho syn Richard. V sprievode sa objavuje päť dôležitých ľudí – Adelia, Rowley, Mansur, kapitán Bolt, Ulf so psom Strážcom, ktorého Adelii posiela prior Goeffrey. V kráľovskom sprievode je však veľa takých, ktorí nie sú s prítomnosťou podivnej dvojice – saracénskeho lekára a jeho tlmočníčky – stotožnení. Predovšetkým Johanin lekár Arnulf, jej dvorné dámy, niekoľko duchovných a ani o samotnom admirálovi O´Donnellovi s výzorom piráta nie je spočiatku jasné, čo si o ňom treba myslieť. K sprievodu sa dokonca pridáva niekoľko pútnikov do Sv. Zeme. Pestrá zmes ľudí predpovedá pestrosť udalostí na dlhej ceste, nehovoriac o tom, že je potrebné rátať s nepredvídateľným, a to vo všetkých smeroch.

Scarry začína svoju misiu a problémy na seba nenechajú čakať. Jeho zámer je jasný – prehĺbiť nedôveru voči Mansurovi a Adelii. Ako prvá si to odnesie jej kobyla, ktorú niekto otrávi a hoci s tým Adelia nemôže mať nič spoločné, začnú sa šíriť reči o sile urieknutia. Postup sprievodu je zdĺhavý a spomaľujú ho mnohé okolnosti. To samo o sebe Adeliu nijako neteší. S pribúdajúcimi dňami povoľuje aj ostražitosť sprievodu, čo neteší najmä kapitána Bolta, ale práve to dovoľuje vrahovi vykonať prvé dve vraždy, ktoré vyzerajú ako nehoda pri love. Adelia na praktizovanie svojho povolania nemá veľa priestoru. Márne bojuje so zadubenosťou lekára Arnulfa veriaceho skôr nezlomnej sile svätých relikvií a všemocnej uzdravujúcej sile pijavíc či púšťaniu žilou ako pravému medicínskemu zásahu. Adelia tak mnohokrát bojuje s bezmocným hnevom a svoje vedomosti zúročuje aspoň pri ošetrovaní chudobnejšej časti sprievodu, s ktorou si kráľovský lekár nemieni špiniť ruky.

Keď zomrie ďalší človek, ktorý sa predtým dostal do sporu s Adeliou, smrť sa už otvorene pripisuje na vrub podivnej dvojici – veď Boh nemôže požehnať cestu sprievodu, súčasťou ktorého je nepriateľ kresťanstva a tá podivná ženština. A Adelia nemá možnosť ani nájsť útechu u Rowleyho – na spoločné chvíle nemajú priestor, ukradnuté útržky chvíľ a krátkych rozhovorov nestačia.

Adelie nesie veľmi ťažko, že nemôže vykonávať to, na čo je povolaná – vykladať smrť tých, ktorí cestou zomreli násilnou smrťou. Počas cesty sa navyše objavujú nepredvídané zastávky, zdržania, objavuje sa aj hrozba vojnového konfliktu, a to všetko nahráva vrahovi, ktorý môže nepozorovane kuť vlastné pikle. Skupina ľudí s tajným poslaním od kráľa to nemá ľahké. Keď sa navyše objaví otrava vodou, Adelia je prinútená zriadiť provizórny lazaret a ostáva v podstate nechránená. Rowley je vzápätí kráľom odvolaný na iné miesto. Problémy sa objavia rýchlo. Manipulatívna vrahova hra vychádza. Tí, čo majú moc rozhodnúť o živote Adelie a jej spoločníkov, sa od nich dištancujú, čím im v podstate podpíšu rozsudok smrti. Obvinení inkvizítorom z kacírstva čakajú v zajatí na smrť na hranici. Adeliu tak dostihne obvinenie, ktorého sa obáva už sedem rokov – čarodejníctvo. Vrahovi teda všetko vychádza... no našťastie len takmer. Ešte stále je tu admirál O´Donnell, ktorý má na záchranu Adelie silné osobné dôvody. Utečencov privedie do bezpečia pevnosti Carrone na úpätí Pyrenejí, kde skupina strávi čas až do Vianoc. Tu Adelia konečne pripúšťa, že zákerný nepriateľ ju prenasleduje už od Anglicka a len vďaka nej sa aj jej priatelia dostali do nebezpečenstva. Znova bojuje s návalom emócií a s túžbou vrátiť sa k Allie. No odmieta sa vzdať svojvôli vraha so zvrátenou mysľou. Bez Rowleyho je opustená, ale je rozhodnutá splniť úlohu nariadenú kráľom. Nevracia sa teda do Anglicka, ale mieri do Palerma, hoci si je vedomá, že sa vydáva napospas mužovi, ktorý je všade a zároveň nikde, človeka, ktorý dokázal ovplyvniť myslenie ľudí tak, že ju začali vnímať ako stelesnenie kliatby, ktorej sa chceli zbaviť na horiacej hranici.

Excalibur ukradli – lebo Ulf tušil už od začiatku, že ten, kto usiluje o Adeliin život, má zálusk aj na tento vzácny poklad. Adelia zachráni život princeznej Johane a získa si jej priateľstvo. Do Palerma teda sprevádza zdravú dcéru kráľa Henryho presne tak, ako mu to sľúbila a na jej žiadosť čaká na jej svadbu s Williamom. Všetky príkoria jej vynahradí pobyt pod jeho ochranou v paláci. Napriek radosti z domáceho prostredia si Adelia uvedomuje, že aj Palermo sa mení. Do kraja známeho všestrannou toleranciou sa vkradlo čosi zničujúce – mor netolerancie šíriaci sa a hroziaci krvavými čistkami. Rowley sa Adeliu márne snaží nájsť po tom, čo sa dozvie o všetkých príkoriach, ktoré ju postihli, v obave, pretože už vie, kto je vrah a vie aj to, že chorá myseľ sa chystá na posledný úder. Adeliu nakoniec ochraňujú všetci a je to práve Rowley, ktorý tak činí s najväčším nasadením. Osud milovanej ženy je preňho nakoniec viac ako biskupstvo a vernosť kráľovi.

Vo všetkých príbehoch je badať autorkine silné sympatie ku kráľovi Henrymu Plantagenetovi, a výnimkou nie je ani tento. Autorka sa na jeho slabosti díva s istou dávkou zhovievavosti a v texte sa objavuje aj viac úsmevných komentárov. Objavuje sa tu aj druhý pohľad a ten navodzuje predstavu sledovania udalostí z dvoch uhlov pohľadu – druhý pohľad predstavuje pohľad vraha. Tajomstvo jeho identity sa autorke podarilo udržať až do posledných stránok (autorka si vybrala Scarryho, hoci na konci druhého príbehu ostáva ešte jeden nepotrestaný nájomný vrah, ktorému Adelia prekazila prácu). Nečakala som sladký koniec (hoci som dúfala, že sa Rowley oslobodí od biskupstva), no tento ma prekvapil a len s veľkým sebazapretím sa stotožňujem s náznakom, ktorý v autorkiných riadkoch zaznieva . Ešte šťastie, že je záver predsa len otvorený. Pre mňa sa teda príbeh končí dobre – Rowley predsa ostáva v rukách troch najlepších salernských lekárov...

Na záver tejto série nutno teda konštatovať, že mi bude za spoločnosťou okolo lekárky Adelie (ktorá má všetky moje sympatie ) smutno (ostáva mi teda len dúfať, že sa s nimi aspoň v náznaku v nejakej novej knihe od Franklinovej  stretnem).

-sa