Choď na obsah Choď na menu
 


Zavolej smrt znovu

5. 2. 2016

 

522542.jpg

Zavolej smrt znovu Ann Granger

Další případ Meredith Mitchellové a Alana Markbyho.

Když jednou večer sveze Meredith Mitchellová na opuštěné silnici před Bamfordem stopařku, vyvolá to v ní podivný neklid. Sebejistá, a přece uzavřená mladá žena si přeje vysadit u Tudorovské rezidence, krásného starého sídla právníka Andrewa Penhallowa. Nešťastnou souhrou okolností je pán domu nazítří ráno nalezen na zahradě mrtvý. K potměšilé radosti místních, kteří si rychle vzpomenou na staré spory, vyjde po jeho smrti najevo, že vedl dvojí život. V minulosti Andrewa Penhallowa, jehož znal superintendant Alan Markby již jako malého chlapce, se skrývaly přízraky – vrátil se teď některý z nich, aby ho pronásledoval? (Motto, 2013)

• • • • • • • •

 Nedá mi hneď na úvod nevyjadriť sa k anotácii navodzujúcej predstavu, že v tomto pokračovaní detektívnej série dvojice Mitchellová – Markby môže čitateľ na pozadí očakávať čosi neskutočné či vzbudzujúce hrôzu, čosi, čo bude vyvolávať žiaduce napätie. V minulosti Andrewa Penhallowa sa žiadne prízraky, ktoré by sa náhle začali vynárať a prenasledovať ho, neobjavujú. A osobne som pri čítaní tejto knihy nemala ani pocit, že by sa táto postava dostala s miestnymi do výrazných sporov a jeho smrť tak vyvolala ich „potměšilú radost“ (slovensky: zákernú, ľstivú, úskočnú).

 Príbeh stojí na čomsi celkom inom – klamstve, sklamaní, akejsi životnej neférovosti, pocite zrady, krivdy a nenaplnenia túžob a predstáv, boji za to, na čo si ktosi činí nárok či na pocite zadosťučinenia, strachu a viny, a v neposlednom rade na slabosti samotného Andrewa Penhallowa.

 Istú mladú dámu mieriacu do Bamfordu má česť zviesť ešte pred Meredith šofér kamiónu Eddie Evans. Hoci tým poruší nepísané pravidlo nikdy nebrať žiadnych stopárov. Ale keď sa v isté popoludnie zastaví na odpočívadle, aby si vychutnal spoločnosť ďalších vodičov, mladá Kate mu pripomenie vlastnú dcéru. Na tú istú Kate naďabí aj Meredith Mitchellová vracajúca sa v predstihu z kurzu, na ktorom bola ako lektorka, aby si vychutnala víkend s Alanom Markbym.

 Kate sa chce dostať k miestnej vile na okraji Bamfordu s názvom Tudor Lodge. Meredith sa asi devätnásťročná mladá dáma nepozdáva, lebo akosi do tohto priestoru nezapadá a je na nej čosi znepokojujúce. Navyše je príliš pekná, správa sa sebaisto, no s odstupom a tak trochu povýšene. V Meredith rovnako ako v Eddie Ewansovi hlodá pocit, že sa stala súčasťou akejsi intrigy.

 Andrew Penhallow, ktorému patrí Tudor Lodge, tu žije so svojou manželkou Carlou a synom Lukeom. Ten je aktuálne v Londýne. Ale jeho život v posledných rokoch veľmi rodinný nie je. Ako vychytený právnik pracujúci pre EÚ v oblasti medzinárodného práva veľa času doma netrávi. V čase, keď sa k jeho domu blíži mladé dievča, Andrew zanechávajúc svoju ženu Calru migréne, uvažuje o svojom niekdajšom hriechu, ktorým ublížil nielen svojej manželke. Tento osudový pocit má zvýrazniť aj myšlienka na ducha mladého dievčaťa, ktoré sa vraj potuluje okolo Tudor Lodge ako pripomienka jeho búrlivej minulosti z čias anglickej občianskej vojny v 17. storočí, ktorá mala pre onú dievčinu tragické následky. Vraj sa objavuje, ak obyvateľom domu hrozí nebezpečenstvo. Tak sa vytvára akási paralela s blížiacou sa Kate, ktorej zjavenie v blízkosti Tudor Lodge sa podobá na nečakaný prízrak – najmä pre Andrewa – a jej príchod spustí tragické udalosti okolo jeho rodiny.

 Osobne sa musím priznať, že keď sa prvýkrát objavila narážka na ducha mladého dievčaťa, myslela som si, že tento motív bude mať v príbehu trochu iný zástoj. Na moje osobné sklamanie sa kdesi medzi riadkami stratil a podľa mňa ostal vo výraznej miere nevyužitý. Mohol napomôcť vytvoreniu onoho pocitu z objavenia sa prízrakov z minulosti, ktoré sľubuje anotácia, ale nestalo sa tak.  

 Andrew je bývalý spolužiak Alana Markbyho, ale ja osobne som mala pocit, že okrem narážky na ich rovnaký vek a akejsi neprístojnosti Andrewovho konca tu akékoľvek spojenie končí. Keď sa pred jeho dverami nečakane objaví Kate, nepoteší sa. Kate je nahnevaná, správa sa zvláštne a v právnikovi vyvoláva pocit viny. Vo svojom rozpoložení mu pripomína minulosť i klamstvo, ale keďže nie je prístupná akýmkoľvek argumentom, Andrew ju odvezie do miestneho hotela a mieni sa s ňou porozprávať na druhý deň. Ako čitateľ predpokladá, to sa mu už nepodarí.

 Andrewa Penhallowa nájdu na druhý deň mŕtveho na trávniku pri dome a Alana Markbyho, ktorý si s Maredith plánoval príjemný víkend, čaká vyšetrovanie smrti rovesníka, navyše spolužiaka. Tu sa ich známosti nekončia, aj Meredith pozná jeho manželku Carlu, ktorá manžela našla a zrúti sa. Keďže bol Penhallow známy a sama Carla je celebritou (je autorkou niekoľkých kníh a má v televízii svoj vlastný náučný program), smrť v tejto rodine sa stáva sústom aj pre tlač.

 Čitateľ tak sleduje prácu Alana Markbyho (a je jej trochu viac, než som našla v prvom svojom stretnutí s touto dvojicou) zahŕňajúcu predovšetkým rozhovory so všetkými svedkami (predovšetkým domácou pani Irenou Flackovou a susedmi), hľadanie stôp, skladanie indícií. Kdesi tu sa objavuje aj narážka na život s policajtom, keď si Meredith uvedomí, že z plánovaného víkendu zišlo. Práca vždy narúša policajtov život a tým aj osobné vzťahy. Tu len podotknem, že v tomto príbehu Alan požiada Meredith, aby sa zaňho vydala, čo by malo posunúť ich vzťah, ale ona sa odpovedi vyhýba. Vo svojom podvedomí sa pokúša vyhnúť rutine a Alan, ktorý má pocit, že by ich vzťah mal nadobudnúť nejaký smer, si uvedomuje, že Meredith ešte stále nie je pevne rozhodnutá. Keďže som nesledovala vývin ich vzťahu od začiatku, neviem, čo si o tomto jej postoji myslieť. Nevnikla som do pohnútok ani jedného z nich a ani po tejto knihe neviem povedať, či sú mi o kúsok sympatickejší. Nemám pocit, že by na mňa zvlášť zapôsobili.  

 Polícia objaví, že Andrew Penhallow ubytoval v hoteli v meste mladú ženu. Prvý odhad vedie k záveru, že Katherine Dragová bola jeho milenka, ale pravda je celkom inde a čitateľ ju azda tuší. Táto dievčina sa správa povýšene a ako fúria, hoci je na prvý pohľad okúzľujúca (lásku na prvý pohľad vyvolá v Alanovom mladom kolegovi seržantovi Prescottovi) a krásna, ale v podstate chladná a vypočítavá.

 Čitateľ dobre sledujúci narážky, pochopí ešte skôr, ako to odhalí sama Kate, že ide o Penhallowovu tajnú dcéru. Kate je kvôli svojmu osudu skrývanej, zatajovanej dcéry zahorknutá, sklamaná a veľmi rozhorčená. Po matkinej smrti (celoživotnej Andrewovej láske, umelkyni, ktorú celý čas finančne podporoval a kradol si čas na chvíle strávené po jej boku aj po svadbe s Carlou) chcela, aby sa k nej otec verejne priznal, rozhodla sa vzoprieť jeho podmienkam a predstave, že ju odloží kamsi do zabudnutia.

 Hoci sa motívy jej správania a konania dajú pochopiť, stále nestráca nič na obraze vypočítavej dcéry. Sčasti ju rehabilituje až záver knihy, kde sa naznačuje možné pozitívne smerovanie vzťahu k nevlastnému bratovi Lukeovi.  

 Ukáže sa, že Carla o manželovom dvojitom živote vedela, ale rozhodla sa nerobiť z toho škandál. S týmto vedomím žila celé roky a teraz chce Andrewovu dcéru prijať do rodiny a svojho domu. Meredith svoju priateľku odhovára, ale nič nezmôže. S týmto jej veľkorysým gestom nie je celkom vyrovnaný ani jej syn Luke, pretože zastáva názor, že ak Kate otec neprijal počas života, nemal to nikdy v úmysle a nemala by tak robiť ani jeho matka. Tento názor dá Kate jasne najavo. Carla je však presvedčená, že Andrew by to tak chcel a upne sa na predstavu, že jej manžela zabil zlodej, ktorého Penhallow prekvapil.

 Policajné vyšetrovanie v prípade Penhallowovej vraždy dlhšiu dobu nikam nevedie. Viacerí svedkovia totiž majú dôvod zahmlievať – stará pani Jossová, ktorá chráni svojich vnukov, majiteľ autodielne Harry Sawyer, ktorý má záujem o kúsok pozemku medzi svojou dielňou a Tudor Lodge, ktorý mu Penhallow odmietal predať. Hoci je hlavnou podozrivou Kate, zdá sa, že Penhallowova smrť vyhovovala aj niekomu ďalšiemu. Karty zamieša aj odhalenie obsahu Penhallowovho závetu a požiar v Sawyerovej autodielni. Navyše sa Markbymu nedarí prísť na to, čo by mohlo byť smrtiacou zbraňou, ktorá na hlave obete zanechala neobvyklé stopy.

 Aj tu sa do Alanovho vyšetrovanie vplieta Meredith, ktorá si vyčíta, že priviezla Kate priamo k Tudor Lodge. Robí to aj s ohľadom na Carlu, lebo sa jej nepodarilo presvedčiť ju, aby neprijímala Andrewovu dcéru vo svojom dome. Pocit, že sa stane čosi nepríjemné, ju núti túlať sa okolo Tudor Lodge. Zdá sa totiž, že Kate dosiahla svoje – ubytovali ju v otcovom dome a ona je rozhodnutá dosiahnuť viac, vzniesť nárok na dedičstvo. Jej prítomnosť v Tudor Lodge sa zdá bezohľadná, poburujúca a nevhodná najmä Lukeovi. Meredith popri svojom pátraní v Tudor Lodge odhalí aj vinníka krádeží u svojich poväčšine starších susedov.

 Autorka v tomto príbehu niekoľkokrát hodí návnadu, aby ju vzápätí vyvrátila (prípad sporu Penhallow – Sawyers). Ani Alan Markby do posledných päťdesiatich strán nevie, čo sa vlastne deje. Tí, čo si mysleli, že príchod Kate Dragovej do Tudor Lodge neprinesie nič dobré, majú nakoniec pravdu. Ibaže v ohrození je i sama Kate.

 Okrem Alana Markbyho tu svoju policajnú prácu odvádzajú aj jeho kolegovia. V pásme rozprávača sa objavujú poznámky, ktoré naznačujú ďalší vývoj udalostí a v podstate predhadzujú čitateľovi, kam nasmerovať svoju dedukciu, ak sa pokúša odhaliť, kam bude dej smerovať. Mojím kandidátom bol skutočný vinník zhruba od desiatej kapitoly a zvyšok knihy smeroval k jeho potvrdeniu. Za plus považuje, že som v jednom momente predsa len zaváhala. Kniha sa mi čítala o poznanie lepšie ako moje prvé stretnutie s touto dvojicou, hoci jej rozsiahlejší charakter prináša očakávanie, že odhaľovanie vraha tu bude náročnejšie a zapeklitejšie, prípadne že aj obetí bude viac.

-sa

   a 1/2