Choď na obsah Choď na menu
 


Book 1 of Scotland Yard's Murder Squad – The Yard

31. 12. 2021

big_scotland-yard-srx-248141.jpg

Scotland Yard Alex Grecian

Londýn 1889. Hrůzovláda Jacka Rozparovače zrovna skončila, ale další éra nepochopitelného násilí právě začíná. Nově založený tým vyšetřovatelů vražd musí čelit útoku do vlastních řad – v kufru na nádraží se najde zohavené tělo inspektora Littlea a nastává závod s časem. Londýn je městem na pomezí nové éry – v salonech měšťanských domů se vedou intelektuální debaty a technický pokrok kráčí nezadržitelně kupředu, ale chudina stále živoří ve stokách připomínajících středověk. Inspektor Day, který do Londýna přibyl teprve nedávno z venkova, pochybuje, že tohle město někdy pochopí, pochybuje, že je dost dobrý pro svou milovanou novomanželku, a ze všeho nejvíc pochybuje o tom, že je dost chytrý na to, aby vraždu, která nezůstane osamocenou, vyřešil. S pomocí dr. Kingsleyho, prvního forenzního patologa, a Henryho, pouličního blázna, však jeho šance na úspěch překvapivě stoupají. Viktoriánský Londýn se svými brlohy a zatracenci bojujícími o přežití pod tenkou slupkou modernity vás vtáhne do temného labyrintu a už vás nepustí. (Argo, 2015)

£ £ £ £ £ £ £ £ £ £

 Na londýnskej stanici nachádzajú podozrivý kufor a v ňom telo detektíva Littlea. Podivný nález, zločin, ktorý zasiahol do radov polície, postaví do pozoru všetkých Littleových kolegov. V Matropolitnom policajnom zbore ja zrazu rušno. A to nielen kvôli novému šéfovi – plukovník sir Edward Bradford sa svojho postu ujíma razantne. A je jasné, čo v tejto situácii dostane prioritu. Zločinov je veľa, ľudí málo. Do tejto situácie vstupuje nová posila zboru Walter Day, ktorý preberá miesto po detektívovi Marchovi, ktorý to vzdal po hone na Jacka Rozparovača. Pre kolegov v zbore je nováčikom, na ktorého si nemajú čas zvyknúť, no niet kedy sa zamýšľať nad vzťahovou rovinou. Littleova vražda rozvírila hladinu. Sir Edward dáva dokopy schopných ľudí. Hoci sa nestretne celkom s pochopením, že vražda starého detektíva pristane na stole nováčika, niet však kedy viesť o tom diskusie. Bradford si uvedomuje, čo musí mať v tejto situácii prednosť. Prikáže vyselektovať všetky zločiny a postaviť na prvú koľaj vraždy. Formuje sa mordparta, ktorá sa má sústrediť na jeden typ zločinu. Všetko ostatné sa posúva z ich zorného poľa. A tak sa rozbieha vyšetrovanie. Je dôležité najmä preto, lebo ľudia prestali po prípade Rozparovač polícii dôverovať a navyše, ktosi siahol na niekoho z policajných radov...

 Day sa spoznáva s doktorov Bernardom Kingsleym, ktorý robí polícii obhliadača – neoficiálne. Postupne sa však táto situácia mení – je to prínos sira Bradforda, ktorý sa rozhodol dať veci v Scotland Yarde po svojom predchodcovi do poriadku, cení si ľudí, ktorí preňho pracujú a zastáva filozofiu, že by za to mali byť aj poriadne odmenení. Práve pod jeho velením sa formuje skutočné oddelenie venujúce sa vysvetľovaniu vrážd. Kniha podstatu deja sleduje popri práci doktora Kingsleya aj jeho osud, ktorý v čriepkach jeho spomienok postupne vypláva na povrch. Jeho úlohou je, aby čitateľ pochopil, prečo sa rozhodol pomáhať polícii a prečo patrí k lekárom, ktorí k svojím pacientom (z ktorých väčšina je už po smrti) pristupuje s úctou. Je to on, kto vnáša do prípadu svetlo a je to on, prostredníctvom koho sa do vyšetrovania dostávajú nové forenzné metódy. Tie si ešte len hľadajú svoje miesto vo vyšetrovaní a i samotný doktor Kingsley musí bojovať so skepticizmom, ktorý s nimi do prostred vyšetrovania prichádza. Na viacerých miestach som dokonca mala pocit, že viac než samotní detektívovia je to práve doktor Kingsley, kto tiahne celý dej príbehu. Čitateľ sa v jeho laboratóriu stretáva aj s doktorovou dcérou Fionou, ktorá mu pomáha (najmä svojimi kresbami), ale pre ktorú by si Kingsley vedel predstaviť aj iný osud ako život medzi mŕtvolami.

 Zvláštnosť Littleovej smrti je v tom, že mu ktosi zašil oči aj ústa. Walter Day na vyšetrovanie nie je sám. V rámci policajného zboru sa vyčleňuje inšpektor Michael Blacker, ktorý Dayovi pomáha prehľadávať Littleove spisy v snahe nájsť aspoň nejaké vodítko. Narazia na smrť iného policajta, ktorému ktosi oholil fúzy a Blacker si myslí, že obe vraždy spolu súvisia. Podľa Daya okolnosti ukazujú na odlišný prípad. Oba tieto odlišné názory sa objavujú v celom vyšetrovaní a autorovi slúžia na vykreslenie rôznych prístupov aj iného uvažovania oboch detektívov. V kontraste s Blackerom tak má do popredia vystúpiť Dayova dôslednosť, poriadnosť, pedantnosť, všímavosť či dostatočný záujem o vec. Day sa sústreďuje na detaily, no jeho snaha dlho nikam nevedie.

 K Walterovi Dayovi sa pridáva ešte jedna postava – strážnik Nevil Hammersmith. Ten pri svojom plnení úloh naďabí v istom dome na ďalší zločin. V komíne nájde zaseknutú mŕtvolu dieťaťa. Zjavne ide o chlapca, ktorého pre malý vzrast využívali ako vymetača komínov. Hammersmith, ktorého okolie presviedča, aby incident uzavrel ako nehodu, ktorých sa stávajú desiatky, sa takémuto záveru vzpiera. Aj preto, že sám pochádza z chudobných pomerov a osud chlapca mu nie je ľahostajný. Preto sa rozhodne tento incident riadne vyšetriť. Robí tak na vlastnú päsť. Pomáha mu len kamarát a spolubývajúci, strážnik Colin Pringle. V knihe sa tak dej posúva na pozadí riešenia troch zločinov. Všetky tri z nich sa pretnú práve v Hammersmithovej linke.

 Hammersmith sa vo svojej snahe objasniť smrť malého chlapca dostáva do ohrozenia života. Chlapca totiž našli v dome bohatého doktora Charlesa Shawa. Ten sa rozhodne riešiť tento incident nielen sťažnosťou na strážnika, ale dokonca aj útokom na jeho osobu. Pomocníkom je mu manželka Penelope, ale tá nakoniec podľahne volaniu svedomia. Pri hľadaní človeka, ktorý najíma malých chlapcov na nebezpečnú prácu, získava Hammersmith pomoc v podobe istého Blacklega – človeka z ulice. Ten sa s vinníkom vysporiada po svojom, no je otázka, aký to má efekt, keďže v Londýne sa pravdepodobne takých ľudí pohybujú desiatky. Hammersmith však pri svojom hľadaní nečakane naďabí na vrahov policajtov, ktorých ktosi pred smrťou zbavuje fúzov, a netušiac o tom, dostane sa do ich zorného poľa. Na vec však namiesto neho doplatí ktosi iný. Ako tento zločin súvisí s Jackom Rozparovačom? Objavil sa azda v Londýne nový typ zločinca? Hammersmithovo pátranie sa však podivne spojí aj so smrťou detektíva Littlea, a zomrie kvôli tomu ďalší z radov Scotland Yardu. Na druhej strane Hammersmith pomáha stratenému chlapcovi Fennovi, čo mu prinesie aspoň čiastočné zadosťučinenie.

 Okrem sledovania stôp zločinu sa autor krátko dotýka aj rodinného života Waltera Daya, ktorý z tejto partie vychádza ako postava hlavná. Naznačuje, že jeho manželka Claire je z lepšej spoločnosti, vydala sa však z lásky a na nový život v Londýne v striedmych pomeroch, ktoré okliešťujú finančné možnosti detektíva Metropolitnej polície, si len zvyká. Má ťažkosti s vedením domácnosti. Okolnosti ju zatiahnu do manželovho prípadu, no na môj vkus táto dejová linka stratila svoj význam, pretože v celej situácii vyznela do stratena. Claire síce prichádza so zásadnou informáciou za manželom do práce, ale toho nezastihne, okolnosti im potom zabránia stretnúť sa a Claire túto informáciu neodovzdá manželovi ani dodatočne, a tak v mojej optike celý tento incident vyznieva zbytočne.

 Pozadím vyšetrovania zločinov formujúceho sa špecializovaného oddelenia pre vraždy je samotný Londýn. Londýn preplnený ľuďmi, ktorí prežívajú zo dňa na deň. Londýn, ktorý z mnohých dôvodov polícii nedôveruje a nijako zvlášť jej nepomáha. To je jedna poloha, ktorú si uvedomuje aj sir Bradford. No práve vďaka ľuďom, ktorých zhromaždil, by sa situácia mohla zlepšiť. Núdzna situácia je však aj v radoch polície – príkladom je Littleova rodina, ale aj samotný Nevil Hammersmith. Svoju atmosféru majú aj mestské časti, v ktorých sa vyšetrovanie vedie, vrátane ľudí, s ktorými vyšetrovatelia prichádzajú do styku. Nie je to atmosféra príjemná ani príťažlivá. Z nej vystupuje aj istý Tanečník – miestny blázon, ktorý v istom zmysle Dayovi ukazuje cestu, je mu nakoniec nápomocný a doktor Kingsley v ňom spoznáva istého Henryho, ktorý mu kedysi preukázal láskavosť. Je to postava, pri záchrane ktorej vyvrcholí celé pátranie po Littleovom vrahovi, ale vďaka ktorej autor čitateľa zavedie aj na tie najbiednejšie miesta v meste.

 Odhaliť identitu vraha pre čitateľa nie je až také zložité, ale v momente, keď ju priznáva sám autor a vraha bez akéhokoľvek pokusu o zahmlenie uvrhne doprostred inšpektorov, príbeh výrazne stráca na svojich kvalitách a získava akúsi prostoduchosť. Práve preto, že z detektívov robí do istej miery akýchsi slepcov. Pre mňa bol samotný motív vrahových činov veľmi nejasný, vágny. Jeho vklad do práce inšpektorov s cieľom odvrátiť od seba podozrenie vedie k istej degradácii samotného príbehu. Sledovanie toho, čo sa ďalej deje, sa pre mňa takmer od polovice príbehu stalo už len povinnou rutinou, ak som knihu vďaka tomuto autorovmu počinu s neuspokojením nechcela odložiť nedočítanú nabok. Celá postava vraha vo mne vyvolala pocit nespokojnosti. Je mu venovaná samostatná časť, pretože istá časť deja je prerozprávaná z jeho uhla pohľadu, ale nemohla som sa zbaviť pocitu, že je to jedna z najnedopracovanejších častí knihy.

 Vďaka množstvu postáv, potrebe predstaviť celú suitu tých, ktorí sa na vyšetrovaní podieľajú, a aspoň naznačiť ich osudy a minulosť, pôsobí kniha veľmi rozvláčne. Dej plynie veľmi pomaly a skôr uspáva, než drží v napätí. Čítanie mi trvalo vzhľadom na žáner, po ktorom siahnem vždy rada, nenáležito dlho. Nebolo to nič, nad čím by som sa nadchla a nemôžem ani povedať, že by vo mne dej vyvolal osobité sympatie k niektorej postave, vďaka čomu by som sa s ňou chcela stretnúť v nasledujúcom pokračovaní. Práve preto si čítanie Scotland Yard 2 pod názvom Černy kraj dobre rozmyslím. Autor ma prosto nepresvedčil.

-sa

smileysmileysmiley

 

_____________________________________________

https://www.alexgrecian.com/

 

Book 1 of Scotland Yard's Murder Squad – The Yard (2012 - Scotland Yard, Argo, 2015)

Book 2 of Scotland Yard's Murder Squad – The Black Country (2013 - Černý kraj, Argo, 2016)

Book 3 of Scotland Yard's Murder Squad – The Devil's Workshop (2014)

Book 4 of Scotland Yard's Murder Squad – The Harvest Man (2015)

Book 5 of Scotland Yard's Murder Squad – Lost and Gone Forever (2016)