Choď na obsah Choď na menu
 


Lovec čarodějnic

7. 6. 2016

206570-23.jpgLovec čarodějnic  Sam Thomas

Do Yorku dorazila zima a s ní i hrozba čarodějnictví. Místní ženy a děti kosí tajemná nemoc a porodní bába Bridget Hodgsonová se proti své vůli nechá zatáhnout do honu na čarodějnice, který rozpoutají puritánští představitelé města, aby domnělého nadpřirozeného viníka veškerých nepříjemností dopadli. Hon se nezastaví před nikým a ničím. V hledáčku lovců se brzy ocitne i samotná Bridget, která se pokouší jejich fanatické běsnění umírnit. Navíc, ne všechna úmrtí, k nimž tou dobou v Yorku dochází, má na svědomí pouze nemoc. Podaří se Bridget a její pomocnici Martě vyváznout a odhalit vraha? (Moba, 2016)

ŵŵŵ

Po nepríjemných udalostiach v Yorku počas horúceho leta zasiahol mesto druhý extrém – mrazivá zima. Lady Bridget Hodgsonová s členmi svojej domácnosti prežíva chvíle relatívneho pokoja. Zdá sa, že sa ich život začína uberať sľubným smerom. Bridget sa však ani v tých najlepších časoch nemôže spoliehať na šťastie. a nadchádzajúce udalosti zmenia všetko, na čom jej záleží.

Začína sa to pomaly, náznakmi. Nálady v Yorku sa zmocňuje niečo, čo už dlho visí vo vzduchu. Joseph Hodgson, Bridgetin starší synovec, je vplyvným členom mestskej rady, no smeruje vyššie. Na ceste za mocou sa neváha spojiť s kýmkoľvek, kto sa mu hodí. A také spojenectvo na seba nenechá dlho čakať. Preto keď uzatvorí pakt s Rebecou Hookeovou, lady Bridget šípi problémy, pretože tejto žene už dlho leží v žalúdku. Ich vzájomná nevraživosť nie je pre nikoho tajomstvom. Hon na čarodejnice je pre týchto dvoch spojencov zásterkou pre bezohľadné obetovanie nepriateľov v mene vlastných ambícií.

Bridget cíti, že pre Rebecu nastáva dokonalá príležitosť pomstiť sa jej. Zatiaľ sa môže spoliehať na pomoc priateľa, radného Georgea Brearyho. Vďaka jeho iniciatíve sa z lady Bridget Hodgsonovej má stať hlavná vyšetrovateľka čarodejníc, hoci sa tejto funkcii všemožne snaží vyhnúť. Na jednej strane vníma, ako sa narúšajú susedské vzťahy a ženy obviňujú jedna druhú, s čím nechce mať nič spoločné, na druhej strane vie, že Rebeca si svoje postavenie nenechá vyfúknuť len tak. Náhla násilná smrť Georgea Brearyho znamená stratu istej ochrany aj sľubnej budúcnosti pre Willa Hodgsona.

Zástanca puritánstva Joseph Hodgson sa stavia do pozície vykonávateľa Božej vôle a spravodlivosti a pomaly si pripravuje v meste i v rade živnú pôdu pre svoje zámery. York sa krok po kroku prepadá do stiesňujúcej atmosféry protičarodejníckych nálad a obyvatelia nie sú schopní Hodgsonovi nič odmietnuť.

Autorovi sa brilantne podarilo nenápadne stupňovať napätie, sťahujúce lady Bridget do slučky, pohľadom na stareny, osamelé a opustené ženy, čudáčky a staré dievky, ktoré nechráni žiadna rodina. Každá dedina takú má. V medziľudských vzťahoch vypláva na povrch veľa skrývaného negativizmu. Ľudia akoby zabudli na nedávne vražedné besnenie, znova sú dychtiví po krvi. Väznica v Yorku sa plní podozrivými ženami.

Po smrti priateľa s postavením toho lady Bridget veľa robiť nemôže. Odhodlanie vypátrať vraha a ochrániť rodinu pred vzmáhajúcim sa šialenstvom, však odhalí jej stránky, o ktorých doteraz možno ani nevedela. Udalosti prežíva oveľa intenzívnejšie nielen kvôli prehlbujúcemu sa priateľstvu s Marthou, či kvôli synovcovi Willovi, ktorému uniklo rodinné dedičstvo, ale hlavne preto, že Bridget je opäť matkou. Dievčatko Elizabeth, sirota po zavraždenej prostitútke, ktoré si Bridget privlastnila, sa stalo jej akousi náhradnou dcérou. Bridget je pre ňu ochotná obetovať všetko. Čarodejnícke procesy totiž neváhajú poslať na šibenicu ani deti. Lady Hodgsonová po všetkom, čoho bola svedkom, stráca vieru v zákon.

Joseph Hodgson verí, že je Božím nástrojom na vykúpenie mesta, s jeho podporou sa Rebeca Hookeová môže otvorene vyhrážať lady Bridget v súboji o to, či má v meste väčšiu moc pôrodná babica alebo vyšetrovateľka čarodejníc. Keď je za vraždu Georgea Brearyho účelne zatknutý Will, lady Bridget si uvedomí silu verejnej mienky a popri vlastných možnostiach bojuje i slovom a perom. Joseph je ale vždy o krok pred ňou. Čas na Willovu záchranu sa kráti, pretože Joseph urýchľuje proces, ako sa len dá. Niet pochýb, kto našepkáva rozhodnutia ovplyvniteľným sudcom. Plán na Willov útek zlyhá. Joseph rozbalí svoje mocenské ambície naplno. V otvorenom boji proti tete Bridget zabúda na akékoľvek rodinné putá a neštíti sa použiť všetky prostriedky, ktoré mu poslúžia. Kráča doslova po mŕtvolách. Bridgetin vplyv a postavenie váženej šľachtičnej aj pôrodnej babice sa vážne otriasa. Okolnosti ju nútia opäť hľadať pomoc u kupliarky Helen Wrightovej, čím sa jej tušenie, že sa znova stretnú, naplnilo. Avšak už nebojuje iba za záchranu životov svojich blízkych, ale aj toho vlastného.

Ako tu už býva, každá karta má dve strany. Lady Bridget by nikdy nepredpokladala, že v mene svojej snahy uzavrie dohodu s tým najnepravdepodobnejším spojencom. S Rebecou Hookeovou. Všetky nezhody a nepriateľstvo musia ustúpiť spoločnému cieľu – zbaviť sa Josepha Hodgsona. Ale aké možnosti majú dve pôrodné babice? Keď sa spoja ženy, aj pod mužom ako Joseph Hodgson sa môže zatriasť zem.

Cena za spojenectvo s Rebecou nebude o nič menšia ako strata, ktorá ju na konci čaká. Lady Bridget stojí pred hroznou voľbou – Joseph alebo Will. Tento prípad poškvrní Bridgetine ruky krvou. Nejedno zlomené srdce a rozkol v rodine, diablovi sa podarilo napáchať medzi Hodgsonovcami dosť zla. V závere je lady Bridget prinútená opustiť York. Odchádza s nejasnou vyhliadkou, či sa do svojho domova niekedy vráti.

Sam Thomas prepožičal ďalšiemu príbehu o lady Bridget Hodgsonovej šat čarodejníckych procesov a ani v tejto téme nešliapol vedľa. Jeho postava ostala verná svojej povesti výborne vykresleného charakteru. Do jej života zasahuje oveľa viac zmien a sled udalostí nesúvisí len s čarodejníckou honbou, ale opäť musí rozlúsknuť spleť stôp vedúcich k motívu vraždy. Lady Bridget nie je čistokrvný detektív, o to je jej zanietenosť a vytrvalosť sympatickejšia a nákazlivejšia. Ďalší v rade románov, ktorému dávam

si-