Choď na obsah Choď na menu
 


Ve stínu kláštera

16. 1. 2023

ve-stinu-klastera_1.jpg  Ve stínu kláštera Richard Dübell

Kolín nad Rýnem 1193: bratra Ulricha, archiváře kláštera Sankt Albo, čeká poněkud choulostivá mise. Má coby nejmladší opět obstarat ukradenou klášterní relikvii – lebku patrona kláštera. V doprovodu Rinalda, prohnaného italského trubadúra, a Jörga, nešťastného řádového rytíře, musí proto Ulrich proniknout až do jemu hrůzu nahánějících kolínských uliček. Už brzy ale neví, čemu má vlastně věřit. Jen jednou věcí si je jistý: tajemná mladá žena, která se mu téměř vždy připlete do cesty, ho chce zabít, a on nemá ani tušení, proč to chce udělat... (MOBA, 2008)

 + + + + + + + + + +

 

Kláštor Sankt Albo je svedkom nepredstaviteľného činu. Ktosi ukradol lebku jej zakladateľa vystavenú uprostred oltára. Uprostred bratov sa rozpúta pozdvihnutie. Je ich tu len pár takých, ktorí stoja pevne nohami na zemi. Medzi nimi je prevor Remigius, brat Fredegard (bývalý križiacky bojovník), silný zástanca rádových regulí, archivár Ulrich. V malej skupinke sa rodí jasná stratégia. Vzhľadom na to, že bratia v kláštore stratili symbol svojej viery, je nutné lebku nájsť a znova ju vrátiť späť. Otázkou je, kto sa na tú úlohu podujme, pretože bratia stratili kontakt s hriešnym svetom za múrmi kláštora a nikto z nich už veľmi dlho nebol ďalej ako v kláštorných stodolách.

Nie všetci z bratov s týmto plánom súhlasia. Najmä Fredegard a Ulrich si myslia, že bratia sa majú modliť ku Kristovi a nie k nejakým starým kostiam, pokope ich majú držať regule cisterciánov a nie akýsi symbol, voči čomu sa regule vyhraňujú ako voči modlárstvu. Prevor však chápe, že regule mnísi síce nosia v hlavách, ale stále nie vo svojich srdciach. To je nakoniec aj dôvod Fredegardovho sklamania z bratov v ráde. Keďže hrozí, že ich malé spoločenstvo sa bez symbolu zrúti, je nutné, aby sa niekto vypravil do Kolína a pokúsil sa lebku navrátiť kláštoru. Úloha nakoniec padne na Ulricha, ktorý k lebke neprechováva sympatie.

Autor Ulrichovi na misiu v Kolíne pridáva ešte jedného obyvateľa kláštora – Taliana Rinalda, ktorý využíva kláštorné pravidlá o pomoci núdznym. Uvedomuje si však, že jeho čas s využívaním dobrosrdečnosti mníchov sa kráti. Trubadúr bez perspektívy sa potrebuje v meste uchytiť, ak má prežiť. Práve pomoc niekoho, kto dobre pozná svetský život v meste ako Kolín, ktorý je veľký a je plný nečakaných nástrah, sa Ulrichovi zíde. Rinalda mu do cesty prihrá omyl. Jeho druhým spoločníkom sa neskôr stáva Jörg von Ahans – kedysi rovnako nasledoval križiakov, z výpravy sa však vrátil bez pána a bez prostriedkov. Ak nechcel ostať na ulici, jeho jedinou nádejou bolo stať sa nájomným hrdlorezom. Náhoda ho privedie do cesty práve Ulrichovi a Rinaldovi v potýčke v hostinci, po ktorej sa stáva ich ochrancom. Z Rinalda je mysliteľ a stratég skupiny, z Jörga vyžaruje hrubá sila, ale je dobrosrdečný, Ulrich je zasa veľkorysý.

Kolín je najväčšie mesto ríše a pre Rinalda sa práve Ulrich stáva potrebným alibi, vďaka ktorému sa dostane cez hradby mesta. V meste si chce nájsť lokál, v ktorom by si mohol zarábať na živobytie a Ulrich sa preňho spočiatku stáva len prostriedkom, ako dosiahnuť tento cieľ. Najskôr mu naoko pomáha hľadať starú kosť, ktorá pravdepodobne skončila niekde na trhu s relikviami. Práve pre tieto účely vydáva Ulricha za pápežského legáta, nebezpečného brata Antonia, ktorého sprevádzajú hrdlorezi. Večne ukvákaný vyjednávač Rinaldo, obor Jörg a mních robia dojem najobávanejšej skupiny vyjednávajúcej v obchode s ostatkami svätých. Pretože ktokoľvek, s kým Antonius skrížil cestu, na to doplatil životom.

Práve vďaka nepravdivým rečiam, ktoré z Ulricha urobili obávaného mnícha, má zrazu okolo seba desiatky obchodníkov s ostatkami a všetci mu chcú niečo predať, len lebka medzi tým nie je. Vznikajú viaceré absurdnosti. Ulrich je v meste bezradný. Ani Rinaldo mu veľmi nepomáha, pretože sleduje vlastné ciele a tak s Ulrichom možno len súcitiť. Napriek tomu sa medzi trojicou Ulrich, Rinaldo, Jörg rodí priateľstvo, na ktoré uvrhne tieň práve Rinaldovo klamstvo.

Okrem dvoch spoločníkov autor kríži Ulrichovu cestu s cestou Barbary, bývalej manželky priekupníka s relikviami, ktorého zavraždili. Barbara sa túži za jeho smrť pomstiť. Práve Ulrichova hra na brata Antonia je tým, čo ju k nemu privedie. Dopomáha tomu práve povesť, ktorú Rinaldo o Ulrichovi rozšíril. Barbara prenasleduje Netvora, ktorý zabil jej manžela, netušiac, že sa prilepila na toho nesprávneho. Ulrich, ktorý sa v uličkách mesta stráca, jej to značne uľahčuje. Z akéhosi dôvodu ho však nedokáže zabiť na prvýkrát. Keď pochopí svoj omyl, je neskoro. Pokúša sa síce mnícha vlákať do pasce, nakoniec však do nej padnú všetci, pretože klamstvo k nim privedie aj pravého Antonia. Nasleduje nevyhnutné zajatie a oslobodenie. Udalosti okolo lebky sa uzatvoria po svojom. Skutočnú pravdu nakoniec poznajú len aktéri udalostí. A je to pravda, s ktorou sa bude musieť vyrovnať najmä brat Ulrich.

Udalosti v knihe sú podané priamočiaro a príbeh sám o sebe nie je nijako komplikovaný. Za silnejšiu stránku knihy je možné považovať vystavanie atmosféry, opis kulís (napr. úzkych mestských uličiek) a postáv (napr. scéna, keď bratia v kláštore zistia, že zmizla vzácna relikvia a začnú sa správať, akoby im niekto vzal zem pod nohami). Príbeh je plný stredovekých bizarností, z ktorých najviac do popredia vystupuje práve obchod s relikviami. Do popredia vystupuje afektovanosť postáv. Autor sa často opakuje, aj v dialógoch. Je vidieť, že ide o jeho skoršie dielo. Ukazuje však potenciál, ktorý sa rozvinul v autorových neskorších knihách. Samotná postava Ulricha je nevýrazná a také je aj jeho potulovanie sa po Kolíne. Mne osobne bol z dvojice jeho spoločníkov sympatickejší Jörg. Čítanie tejto knihy nie je náročné, otázkou však je, do akej miery dokáže pritiahnuť a udržať čitateľovi pozornosť, pretože autor len presúva očakávané a vo svojej podstate skôr stereotypné kulisy. Obávam sa, že tento príbeh nepriniesol nič výrazne osobité či dokonca prekvapivé.

-sa

smileysmileysmiley