Choď na obsah Choď na menu
 


Arc of a Scythe #2

22. 3. 2020

Nimbus Neal Shusterman  (Arc of a Scythe #2) 

bmid_nimbus-tii-400050.jpg

 

 

Rowan se rozhodl, že na vlastní pěst napraví cech smrtek a podrobí jej zkoušce ohněm – a to doslova. Po zimním konkláve zmizel v ústraní a od té doby podniká útoky na zkažené smrtky — nejen ve StředoMerice, ale na celém kontinentu. Stal se z něj lidový hrdina – smrtka Lucifer – který v černé róbě odevzdává zkorumpované smrtky plamenům. Citra, z níž se pod dohledem v ohrožení života. Rozkol mezi „starou gardou“ a „novým řádem“ se vyostřuje a vzájemné soupeření přechází od slov k činům. Nad smrtky Curieové stala mladší smrtka, zkaženost vidí a chce ji změnit zevnitř, ale na každém kroku nachází překážky, a dokonce se ocitá tím vším bdí vševědoucí Nimbus – jediný, kdo má moc řešit závažné problémy dokonalého světa. Ale vloží se do toho, nebo bude jen přihlížet, jak se dokonalost mění v úpadek? (Yoli CZ, 2019) 

 

************* 

 

 

 Rozkol, o ktorom hovorí anotácia, započal už v prvom diele tejto dystopie. Smrta Anastázia to nemá ľahké. Je mladá, má vlastnú hlavu, našla si svoj spôsob kosenia a je napodiv obľúbená. Svojím spôsobom je ostňom v oku niektorým smrtkám, ale má veľký vplyv. A ten by radi niektorí využili, no iní by ho radi zastavili. V tejto situácii nie je vôbec jednoduché obhájiť svoje pozície. Vie to sama Citra a vie to aj smrtka Curieová. Obe sa ocitajú uprostred boja, v ktorom sa zrazu stávajú terčom a ktosi usiluje o ich životy.

 Aj v Rowanovom živote sa toho udeje dosť. Zachráni ho Faraday, o ktorom si všetci myslia, že je mŕtvy. Ale Rowan ho opúšťa a nachádza si svoju cestu, mysliac si, že dokáže očistiť svet od skazených smrtiek. Keďže sa ho cech nevie zbaviť, ani ho dolapiť, nachádzajú iný spôsob, ako ho potrestať. Usmrtia jeho otca. Potom sa ktosi zameria na jeho najlepšieho priateľa, ktorý vo svojej naivite uverí tomu, že si ho vybrali za učeníka smrtiek. To elitné miesto má však za cieľ iba jediné – je to len cesta, ako zvrátene dopomôcť k návratu toho, u koho by to nikto nečakal. Plán, ktorý sa neštíti ničoho, ubližuje Rowanovi na tom najcitlivejšom mieste. Prichádza o všetko, čo mu bolo drahé. A Citra je nedosiahnuteľne ďaleko. Znova je uväznený, vystavený bolesti a krutosti a skutočnosť, že s tým niečo bude môcť urobiť, je mizivá.

 Novou dejovou líniou je línia, ktorú otvára postava Greysona Tollivera. Na prvý pohľad nedôležitá postava, ktorú vychoval Nimbus. Jediná entita, ktorá sa kedy oňho zaujímala. Postava, ktorá ani nevie ako, dostane sa na druhú stranu society – k tzv. nezvedencom, aby pochopil, že kdesi tu, na tejto strane dokonalosti sa chystá atentát na smrtky. V tomto podivnom kolotoči stratí vlastnú identitu. Zistí o sebe to, čo doteraz nevedel. Stratí spojenie s Nimbom, príde o nádej, príde o všetko, v čo veril... áno, aj o vieru v Nimba. Táto postava ukazuje, ako funguje súkolie byrokracie. Ako málo stačí, aby človek, aj v tomto dokonalom svete, zrazu prestal existovať. Ako málo stačí, aby bol zrazu niekým iným. Ale je to aj postava, ktorá ukazuje, že stále existuje kvapka nádeje.

 Medzitým stále prebieha boj medzi starou a novou líniou v cechu smrtiek. Rozbehnuté vyšetrovanie atentátu na smrtky Anastáziu a Curieovú nikam nevedie, ale objavujú sa tipy práve vďaka istému nezvedencovi. Boje o to, ktorá frakcia smrtiek prevezme moc do svojich rúk, sa má zavŕšiť na konkláve, na ktorom sa volí nový hlavný sekáč. Navrhnutá je smrtka Curieová, ale objavuje sa prekvapivý protikandidát. Zmrtvýchvstanie smrtky Goddarda je šokujúce nielen pre Anastáziu. A je to práve ona, kto využije politickú kľučku, vďaka ktorej sa potvrdením voľby najvyššieho sekáča smrtiek musia zaoberať tie najvyššie smrtky na ostrove Trvalka.

 Ukazuje sa, že misky váh sa v tomto boji výrazne prevažujú na stranu skazených smrtiek a nového rádu. Rozkol sa zdá byť neprekonateľný. Útoky na pôvodné pravidlá sa dovršujú na ostrove Trvalka, kam právomoci Nimba ani jeho oko nedosiahne. Dielo skazy je dokonané. Odluka Nimba od cechu smrtiek ukazuje, že v tomto na prvý pohľad dokonalom svete existujú trhliny, ktoré ten dokonalý svet môžu uvrhnúť do chaosu a nebezpečnej anarchie. Presne do stavu, ktorému sa vďaka Nimbu svet mal vyhnúť. Otázka je, či ešte exituje sila, ktorá by čosi také dokázala zvrátiť.

 Jedinou záchranou sa javí tajomný kľúč, ktorý tu zanechali prvotné smrtky v odkaze, ktorý však už zrejme nikto nevie rozlúštiť. Smrtka Faraday tomu verí. Púšťa sa po nejasnej stope a nachádza pomoc v podobe pracovníčky v Alexandrijskej knižnici. Autor si pomohol bielym miestom na mape, o ktorom nevie ani Nimbus, povedačkou o meste stratenom v mori. Či na konci nájde to, v čo verí, je stále otázne.

 Čo sa týka samotného Nimba, myslím, že sám o sebe by dokázal zaplniť stránky slušnej štúdie. Umelá inteligencia, ktorá nadobudla vedomie, mi chtiac-nechtiac pripomína koncept „ako by asi vyzeral dobrý Skynet z Terminatora“. A nech sa autor, ako chce bráni, mnohé jeho myšlienky nútia čitateľa konfrontovať Nimbus s konceptom boha (zámerne píšem malé začiatočné písmeno), hoci sa medzi riadkami snaží skrz vlastnú optiku také ponímanie sama táto inteligencia dementovať. Našli by sa také myšlienky. Vševedúcnosť, všeobjímajúcnosť, nekonečná láska a dobro... niečo to pripomína, nie? Nechcem zachádzať do detailov, treba si to prečítať a urobiť si názor.

 V knihe sa rozohráva veľa bočných dejových línií. Sledovať uprostred nich dve hlavné viažuce sa na Citru a Rowana nie je ľahké. Je pochopiteľné, prečo ich autor toľko potrebuje. Jednak preto, že musí vysvetliť, čo sa okolo nového usporiadania v cechu smrtiek deje, a jednak preto, že musí vysvetliť veľa okolností, ktoré nakoniec zasahujú priamo či nepriamo do osudov jeho hlavných hrdinov. Aj v tejto knihe sa do popredia prediera Citra. Hoci som očakávala od Rowanovej alias Luciferovej linky viac, nedočkala som sa. Vo svojej podstate sa Rowan v tomto príbehu stáva akýmsi štatistom a autor dáva priestor iným postavám. Jeho osobnosť sa tu nikam neposúva, musím priznať, že to bolo sčasti pre mňa sklamaním. Neviem, či tento fakt vyvažovali iné dejové línie a ostatné postavy. Nie žeby som očakávala akčného hrdinu, ktorý svoju pomstu zmení na smršť akcie, ktorá bude vyrážať zo všetkých strán, no určite som od Rowana čakala viac aktivity. Prišiel mi prosto príliš pasívny.

 Dej sa napokon sústreďuje do jediného bodu – Trvalky, kde nakoniec aj akceleruje. Čitateľ nečaká uzavretý koniec. Veľa otázok aj línií ostáva otvorených. Pre mňa je sklamaním koniec smrtky Curieovej. Anastasia je tak ponechaná na seba, bez svojej mentorky stráca výraznú oporu. Nehovoriac o tom, že navrátivší Goddard stráca výrazný opozičný protipól a viac než rovnocennú oponentku. Ostáva mi len dúfať, že tej úlohy by sa mohol zhostiť smrtka Constantine a že aj Faraday svoju misiu dotiahne úspešne do konca. Citra i Rowan na konci tejto knihy klesajú k nejasnej budúcnosti. Jediný, kto dokáže zachytiť šepot Nimba, je Greyson, ktorý si myslel, že spojenie s ním nadobro stratil. Aký ďalší dopad bude mať Nimbovo odvrhnutie ľudstva ako nezvedencov, je otázka, na ktorú si budem ako čitateľ musieť počkať do ukončenia série.  

 Autor dokazuje, že jeho štýl je čitateľný. Stránky ubiehajú rýchlo a ani sa nenazdáte, kapitoly sa míňajú jedna za druhou. Sú dynamické, svižné a dostatočne pútavé. Moje obavy z druhej časti tejto série sa tak nenaplnili. Kniha mi nedala možnosť nudiť sa. Tento koncept viac rozširuje pohľad na svet, ktorý autor vytvoril a ukazuje jeho premyslenosť, a nemôžem ho hodnotiť ako vypchávku, čo sa často pri druhých častiach stáva. Treba povedať, že sa dystopickému žánru YA vymyká, takže túto sériu môžu čítať aj čitatelia skôr narodení.

 -sa