Choď na obsah Choď na menu
 


The Psy/Changeling Series # 2

13. 9. 2015

 

02-predtuchy-smysl-color_full.jpg

 Předtuchy smyslnosti

Nalini Singh

Faith NightStar dávno přivykla naprosté citové sterilitě Utišení, ale nyní je bez zjevné příčiny trýzněna temnými a krvavými představami o smrti. To nikdy nevěstí nic dobrého, ale u Faith je situace ještě horší, protože je to F-psyka, obdařená vysoce ceněnou schopností předvídat budoucnost. Pak se její vize promění v ještě nebezpečnější pocity – ve spalující touhu… a intenzivní rozkoš. Její jasnozřivost je tak mocná a její mysl tak křehká, že emoce, po kterých touží, ji mohou snadno zničit.
Měňavec Vaughn D’Angelo na sebe umí brát podobu člověka i jaguára, ale je to jeho zvířecí stránka, kterou to k Faith silně přitahuje. Jaguáří instinkty mu říkají, aby si tuto naprosto fascinující ženu přivlastnil, a lidská polovina nic nenamítá. Zatímco Vaughn prahne po pocitech a touží Faith po všech stránkách uspokojit, pro ni je chtíč nebezpečím, které by mohlo zpřetrhat poslední vlákna její příčetnosti.
A jsou tu ještě psyové, kteří chtějí Faithiny schopnosti využít k vlastním cílům. Musejí ji proto všech pocitů zbavit – a od Vaughna ji držet co nejdál. 
 (FANTOM Print, 2014)

∆ ∆ 

 Prostredníctvom Faith NightStar ponúka autorka detailný náhľad do života ďalšej z kást Psyov – jasnovidcov. J-Psyovia majú spravidla prejavy autistov. Sú príliš vzácni, aby mali kontakt so spoločnosťou, a preto sú v mnohých prípadoch držaní v izolácii. Jedným z dôvodov je fakt, že na istom stupni svojich schopností prepadajú šialenstvu, resp. rozpadu mysle. Druhým dôvodom je sebeckosť najvplyvnejších psyských vrstiev, ktoré si nechávajú informácie získané cez vidiny a predpovede budúcnosti pre seba.

 Faith NightStar patrí k vodcovskej rodine a má predpoklady dokonca stať sa členkou Rady. Sama však o to privilégium nestojí, má obavy z toho, že by ju mohli členovia Rady využívať, ale najviac ju desí vedomie, že sa jej osobnosť rozpadá skôr, ako je všeobecne u J-Psyov dané. Príčinou sú vidiny temnoty, vďaka ktorým dokáže predpovedať násilnú smrť. To, čo spôsobuje temné vízie, sa vo Faithinej prítomnosti dokáže zhmotňovať a táto zvláštna  entita  sa  ju  pokúša  plne   ovládnuť.  Vaughn   D´Angelo vie, ako Faith pred vidinami chrániť. Zo sveta desivých snov ju vracia prostredníctvom obyčajných dotykov. Pre Faith to však také jednoduché nie je – Faith dotyky neznesie. Môžu jej priviesť stav podobný kóme.

 Aby Faith zistila, čo sa s ňou deje, vyhľadá Saschu Duncanovú, a tak spoznáva členov meňavského klanu DarkRiverov. Vaughanova zvieracia podstata si Faith privlastní takmer od prvého stretnutia, aj keď ako strážca klanu vie, že Faithina prítomnosť by mohla byť len psyským trikom, ako sa dostať k meňavcom a oslabiť ich. Táto rýchla spriaznenosť má rovnaký priebeh ako vzťah vodcovského páru Lucasa a Saschi (Otrokyně citů), čím neprináša oproti prvej časti série nič originálne.

 Faith je výnimočná, predpovedá od troch rokov a je najdokonalejšou jasnovidkou medzi Psy. Vaughn nabáda Faith, aby sa po vzore Saschi Duncanovej oslobodila od vplyvu Psyov a krok po kroku napĺňa svoju predstavu, ako má Faith viesť vlastný život. Pre Faith je ale obyčajné, „slobodné“ fungovanie zložitejšie. Má z Vaughana strach, no na druhej strane ju spoznávanie jeho osobnosti láka. Prvýkrát porušuje roky zaužívané pravidlá. Vaughn ju v podstate vmanévruje do terapie šokom. Priebeh vzťahu medzi Vaughanom a Faith má prednostne sexuálny kontext. Akoby autorka pozabudla, že chcela vykresliť „nebezpečného, divokého, primitívneho a agresívneho samca“. U samotárskeho meňavca by sa dalo očakávať viac drsnosti a odťažitosti. Situácií, v ktorých by sa tak mohol prejaviť, mu autorka až tak veľa nedopriala. Pri tomto páre Singh vsadila na rýchly rozbeh a hojnosť erotických scén. Vzhľadom na Faithin hendikep kladie dôraz na fyzický rozmer partnerstva, čím si Faith pripúšťa emócie i fakt, že úspech programu Utíšenia v jej prípade zlyháva podobne ako u Saschi D.. Faith NightStar je postavená pred voľbu: PsyNet alebo Vaughn D´Angelo.

 Faith aj po odpojení z PsyNetu túži nájsť a zastaviť vraha, s ktorým je spojená cez vízie a ktorý jej zabil sestru. S touto úlohou jej pomáha Judd Lauren, psyský odpadlík s telepatickými schopnosťami a zároveň bývalý člen vražedného komanda (Ledové pohlazení). Vaughn je sympaťák, ale z môjho ženského pohľadu nie je v svorke najúchvatnejší. Ako postavy sú ženy a celkovo Psyovia zatiaľ zaujímavejší.

 Do hry vstupuje nový element Myseľ siete, ktorej existencia vychádza z PsyNetu. Faith sa podarí nadviazať s ňou kontakt. Samotný fakt, že má svoj negatívny protipól Temnú myseľ, vnáša do síl ovplyvňujúcich správanie a schopnosti Psyov logiku dobra a zla, no zároveň tým autorka svet PsyNetu viac zamotáva a komplikuje. Musím priznať, že niektoré informácie bolo v mojom prípade nutné prečítať dvakrát, aby mi dali zmysel a zapadli v štruktúre Singhovej fantázie na svoje miesto. Autorke sa však musí nechať, že rozprávaním príbehu a vkladaním „noviniek“ vyvoláva potrebu dostať odpoveď na pribúdajúce otázniky, čo ma núti siahnuť po ďalšej knihe v sérii.

 Pre Psyov je Faith príliš cenná, aby ju napriek všetkej snahe o slobodu nechali len tak odísť a nepokúsili sa ju priviesť späť. Bez nej hrozí psyskej obchodnej sfére kolaps, takže sú to nakoniec peniaze, čo zaručí Faith NightStar v novom živote nedotknuteľnosť. Ale aj Rada Psyov podniká kroky, aby hájila svoje záujmy a udržala známky nefunkčnosti pod pokrievkou.

 Všeobecne až na pár výnimiek túto časť série charakterizuje statickosť akčných prvkov. Tieto miesta zastupujú obrazy zo života a hierarchie meňavskej svorky, hlavne „tínedžerské“ súboje o dominanciu. Možno by sa dalo diskutovať o „hluchých“ miestach v Singhovej prešpekulovanej ságe, ale myslím si, že sled udalostí, ako ich predostiera, má tendenciu dráždiť zvedavosť a pozornosť a v istom zmysle je autorkina utópia náchylná vyvolať na svete Psy/Changeling závislosť.   

si-