Choď na obsah Choď na menu
 


The Psy/Changeling Series # 1

18. 8. 2015

 

big_psy-menavci-otrokyne-citu-umm-198729.jpg

 Otrokyně citů  Nalini Singh

Ve světě bez emocí, v němž vládnoucí psyové jakékoliv tužby trestají, musí Sascha Duncanová skrývat své pocity, které ji usvědčují z nedokonalosti. Odhalit je by znamenalo vystavit se hrůzné „rehabilitaci“ – kompletnímu vymazání duše a ztrátě všech vzpomínek na to, kým byla…
Lucas Hunter je měňavec, člověk i zvíře v jednom, hladový právě po těch zážitcích, kterými psyové opovrhují. Po staletích křehkého soužití stojí nyní psyové a měňavci na pokraji války, vyvolané brutálními vraždami několika měňaveckých žen. Lucas je odhodlán nalézt mezi psyi vraha, který chladnokrevně zabil členku jeho smečky, a Sascha je jeho vstupenkou do pečlivě střežené psyské společnosti.
Brzy však zjistí, že je tato na první pohled chladná žena schopna intenzivních prožitků – což silně přitahuje zvíře v jeho nitru. Lucas a Sascha jsou lapeni mezi dvěma znesvářenými světy a musejí oba zůstat věrni tomu, kým jsou – nebo vše obětovat a okusit temné pokušení… 
 (FANTOM Print, 2014) 

∆ ∆  

Svet Psyov je tvrdý, nekompromisný, založený na prežití najsilnejšieho. Je prísne hierarchický a funguje v ňom niečo ako kolektívne vedomie PsyNet. Vďaka programu Utíšenie sa snažia vytvoriť dokonalého jedinca. Celý princíp Psyov mi silne pripomínal utópiu z filmu Equilibrium (2002) (Sascha je zhruba „Bale“ v ženskej koži; dokonca je tu podobnosť scény so šteniatkom – tu ide o leopardie mláďa) v kombinácii s MATRIXom, ale bez bojových scén. Pocity déjà vu vo mne vyvolali dojem, že si autorka požičala niektoré nápady a zakomponovala ich na potrebné miesta prerozprávané po svojom. V záplave rôznych fantasy svetov, utópií či dystopií, je asi náročné byť absolútne originálny. Spojiť budúcnosť (rok 2079) s v podstate mýtickou predstavou premeny človeka na zviera môže byť neopozerané a ako celok funguje.

Sascha Duncanová cíti, no snaží sa to maskovať. Táto jej schopnosť zapôsobí na Lucasa Huntera už pri prvom stretnutí, aj keď to nevie ešte presne pomenovať. San Francisco a okolie ovládajú dve hlavné svorky meňavcov DarkRiverovia (leopardi) a SnowDanceri (vlci). Hunter (sám je v zvieracej podobe panter) je alfa samec DarkRiverov, pri Sasche v ňom silne prevažujú zvieracie inštinkty. Niektoré jeho reakcie (napr. túžba, aby ho hladila – dovolia to leopardi vôbec?, neustála potreba dotýkať sa jej copu) mi v istých situáciách tak trochu škrípali pod zubami. Aj jeho oslovovanie Saschi „drahoušku“ pri každej príležitosti. Pre Saschu je všetko nové, vo svete citov zatiaľ tápe. Navonok pôsobí ako logický stroj.

Kým to v príbehu zašumí slovom vražda, treba sa prehrýzť vcelku nezaujímavým obchodným kontraktom medzi Psy a DarkRivermi, kde obe strany sledujú postranný cieľ. Kontrakt síce na jednej strane vťahuje Saschu do Hunterovho sveta, robí z nej jeho korisť, avšak na druhej strane je len čakaním na akciu a sľubované napätie. S tým si autorka dala naozaj načas. Prísľub erotiky sa začne napĺňať snovými víziami, kde sa Sascha a Lucas stretávajú a skúmajú vzájomnú príťažlivosť. Pobavili ma minimálne tieto veci:

Lucasova prosba: „Zavrň, mi kočičko.“; a fakt, že v jej očiach vidí miniatúrny ohňostroj .

Zákonitosti premeny meňavcov: oblečenie sa vyparí; pri spätnej premene sa leopardie telo zmení na tisíc čiastočiek žiarivého svetla a potom sa znova spojí do iného tvaru. (podľa zásady: keď nevieš, čo s tým, použi záblesk svetla; skoro ako efekt kúzelníckej paličky; na čítanie pre dospelých harrypotterovská rutina)

Predstava Hunterovho šplhania na strom so Saschou na chrbte. Jeho pelech na strome (samozrejme zvonku maskovaný, ale vnútri s modernými vymoženosťami a pohodlím) mi v mysli navodil spomienku na (prepáčte mi :)) Tarzana.

Napínavé čítanie sa mi dlho vyhýbalo. Riešenie nejakého zločinu a hľadanie stôp v klasickom detektívnom štýle sa nekonalo, vlastne to detektívny odér ani nepripomínalo. Autorka nepoprie ženský feeling románu a kniha nemôže mať ambície byť niečím viac.

Sascha túži niekam patriť, preto sa drží Psyov, hoci vie, že je iná. Veľmi neverí vo svoje výnimočné schopnosti, dokáže však mentálne tíšiť cudzí hnev. Stane sa z nej partnerka vodcu DarkRiverov so všetkým, čo k tomu patrí. U Lucasa sa zvieracie správanie alfa samca prenáša do ľudskej podoby. I keď sa to dá pochopiť, oslovovaním Saschi „kočičko“ mi nelahodil. Autorka nevybočuje z klišé – Hunter je neodolateľný vodca, Sascha mu konkuruje silou vôle. Spolu tvoria dokonalý pár a tím.

Vojna medzi Psy a meňavcami visí vo vzduchu. Zmiznutá členka SnowDancerov spojí obe svorky. Sascha sa obáva vlastného kolapsu, pretože od PsyNetu sa nedá oslobodiť. Pred totálnym zrútením mieni pomôcť získať späť stratenú Brennu a dolapiť vraha pomocou sebaobety. S jej funkciou ako návnady má samozrejme najväčší problém Lucas.

Pri všetkých zvláštnostiach PsyNetu ostáva po odstránení príkras v konečnom dôsledku klasickým totalitným režimom, kde je moc v rukách vyvolených a kde sa čokoľvek nevyužiteľné, iné a neprispôsobivé eliminuje alebo odstráni. Najlepšie nenápadne.

I keď by sa mohlo zdať, že niet pre Saschu východiska, postupne odhaľuje klamstvá, v ktorých vyrastala, skutočnosť, že je E-Psy (empatik), teda poddruh Psy, ktorý by už nemal podľa Utíšenia existovať. Nový život má však pre ňu nejedno prekvapenie, vrátane stretnutia s prebehlíkmi zo sveta Psyov. Jej inakosť sa stane dôležitým článkom v reťazci štruktúry svorky a špecifických úloh jej členov.        

Vydarený počin. Nalini Singh vytvorila svet so svojským systémom a pravidlami. Existencia svorky podlieha fantasy štandardom, aj s ohľadom na prírodopis sa sem mnoho noviniek nevtesná. Aj spomínanej detektívnej práce sa na stránkach nachádza minimum. Ťažiskom príbehu je niečo iné. Sascha Duncanová a jej „fungovanie“, jej začlenenie do DarkRiver. Nakoniec bolo rozumné nenechať sa odradiť rozvláčnym a tak akosi uspávajúcim úvodom. Keď sa mi podarilo dostať k tomu zaujímavému, šlo už čítanie samo od seba.

Celkovo je svet Psy a meňavcov zaujímavý a fanúšikom jej kníh otvára nepreberné množstvo variácií, o čom svedčí fakt, že sa stal seriálovým príbehom, a tak je len na čitateľovi, či sa nechá uniesť alebo ho to v istom momente prestane baviť. Vďaka hlavnej myšlienke PsyNetu i počtu postáv má Singh voľnosť a môže si rozmnožovať mikropríbehy vo svojom svete donekonečna. Psyovia a aj meňavci majú ešte mnohé v zálohe.

Tento light sci-fi subžáner priaznivcom klasického science fiction veľa nedá, čo je zrejmé zacielenosťou na nežné pohlavie. Kto rád pri výbere čítania experimentuje s témami, žánrami, víziami, nahliada do nových svetov, nech skúsi túto sériu. U mňa má zelenú. 

si-