Choď na obsah Choď na menu
 


Poslední dopis od tvé lásky

15. 1. 2017

 

posledni-dopis-od-tve-lasky.jpg

 

Poslední dopis od tvé lásky

Jojo Moyesová

Mimořádně silný příběh vášně, nevěry a ztráty z pera respektované britské autorky Jojo Moyesové, který získal v roce 2011 prestižní ocenění The Romantic Novel of the Year Award. Novinářka Ellie při pátrání v archivu narazí na půlstoletí starý dopis, v němž neznámý muž žádá svoji milenku, aby opustila manžela. Ellie příběh, skrývající se za dopisem, okamžitě zaujme – i ona sama má poměr se ženatým mužem. Rok 1960. Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážné autonehodě a na nic si nepamatuje – na manžela, na své kamarády, ani na to, jaká byla ona sama. Když se však vrátí z nemocnice domů a najde tajný dopis, pomalu se začíná rozpomínat na milence, kvůli kterému byla kdysi ochotná riskovat úplně všechno. (Ikar CZ, 2013)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

v slovenčine vydalo vydavateľstvo Ikar ako Posledný list od milenca

 

Novinárka Ellie hľadá v novinovom archíve zaujímavý príbeh, no ani celkom neverí, že by skutočne mohla nájsť niečo zaujímavé. Nájde však list z roku 1960, ktorý napísal neznámy muž a žiada v ňom svoju partnerku, aby opustila manžela. Ellie ten ľúbostný príbeh z minulosti fascinuje. Napriek tomu, alebo možno práve preto, lebo sama má pomer so ženatým mužom. Vrátime sa teda do roku 1960 a dozvieme sa, že Jennifer Stirlingová leží v nemocnici po vážnej autonehode. Nespomína si na nič – ani na manžela, ani na priateľky, ani na to, aká bola kedysi ona sama. Ale keď sa vráti z nemocnice domov, nájde utajený list a pomaly si začína spomínať na milenca, kvôli ktorému bola ochotná riskovať úplne všetko. Ellin a Jenniferin príbeh vášne, nevery a straty sa v silne emotívnom spoločenskom románe navzájom prepletajú, popretkávané „poslednými listami“ zo skutočného života. (Ikar, 2013, 2015, 2016)

  

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

Novinárka Ellie Haworthová je šéfkou redakcie poverená nájsť v archíve zaujímavé články zo ženskej sekcie spred päťdesiatich rokov. Článok na tému včerajška a dneška má byť paralelou a prepojením minulosti s novým začiatkom novín Nation, ktoré sa sťahujú do modernej budovy.

Ellie sa pravidelne stretáva s priateľmi a hoci je so svojou prácou spokojná a mala by byť spokojná aj so svojím životom, uviazla vo vzťahu so ženatým spisovateľom Johnom a tento vzťah nevie vyriešiť. Po eufórii prvého stretnutia totiž prichádza realita – tajné, občasné stretnutia, komunikácia cez email, vyhýbanie sa priamym telefonátom, krátke a rýchle spojenia v prípade, že na ňu John má čas. Všetky tie oparenia ženatého muža na služobných cestách Ellie frustrujú. V tej chvíli, keď by zúfalo potrebovala radu, hoci sama vie, že by akúkoľvek racionálnu radu neprijala, ani len netuší, že práve vzťah, do ktorého sa zamotala, bude mať dôsledok nielen na jej vzťahy s okolím, ale aj na jej prácu.

Z úlohy nájsť v archíve čosi zaujímavé spočiatku nie je nadšená, ale keď náhodou naďabí na modrú obálku s listom, ktorý skrýva tajomstvo tajného vzťahu muža a ženy, Ellie to pripomenie vlastnú situáciu. Nájsť pisateľa či adresáta listu sa pre ňu stáva dôležité. Aký príbeh sa za listom skrýva?

*V tej chvíli sa príbeh prehupne do roku 1960, keď sa v nemocnici po nehode preberá istá Jennifer Stirlingová. Amnézia spôsobí, že si bude musieť nanovo zvyknúť na všetko a všetkých okolo seba. Najmä na svojho manžela Laurenca Stirlinga. Snaží sa pochopiť, kto je žena obklopená bohatstvom, ktorej by nemalo nič chýbať a ktorá napriek všetkej snahe hľadá náznak citu k mužovi, ktorý je podľa fotiek jej manželom. Celý tento svet sa jej zdá cudzí. Svoj život sa učí žiť nanovo. V očakávaní momentu, ktorý by jej vrátil bývalý život, sa síce snaží spoľahnúť na svoju intuíciu, ale v podstate ju celé okolie (vrátane matky, manžela a priateliek; všetci sa odmietajú vyjadriť k samotnej nehode, a to dáva tušiť nejaké tajomstvo) tlačí do koľají „spôsobnej a dobrej manželky“ úspešného magnáta (obchodujúceho s azbestom). Jej život po nehode je plný drobných epizód, z ktorých sa skladá mozaika jej úlohy v celom tomto bohatom svete.

Stirling je povýšenecký, sebecký a nevšímavý, je oddaný svojej práci a nad všetkých chce mať kontrolu. Nevyhľadáva bežné medziľudské vzťahy a všetky jeho vlastnosti sa prejavujú aj vo vzťahu k manželke, ktorej dáva najavo akúsi nespokojnosť a potláča jej osobnosť. Hoci čitateľovi príde v istej chvíli sklamaný a možno si zaslúži aj ľútosť, v podstate sa však k Jennifer skutočne nespráva pekne a snaží sa zadusiť jej prirodzenosť, čo ju vedie k pochybnosti o samej sebe či nutnosti prispôsobiť sa obrazu, ktorý jej diktuje. Kdesi medzi riadkami sa vynára otázka, kam dospel ich vzťah pred nehodou a je jasné, že odrývanie nebude rýchle ani priamočiare.

Jenny sa snaží z maličkostí poskladať samú seba. Je to pre ňu frustrujúce, pomáha si teda obyčajnými úkonmi, ako je upratovanie. A práve keď hľadá podnet, ktorý nakopne jej spomienky, naďabí vo svojich veciach na list od neznámeho muža. List adresovaný jej a vypovedajúci o hlbokom a bolestnom cite. Hoci sa Jenny snaží po nehode správať tak, aby jej manžel nič nevyčítal, zmocní sa jej túžba zistiť o svojom milencovi viac. Nachádza ďalšie listy a pátra po totožnosti muža, s iniciálou B. Vzťah, po ktorom pátra, je však zložitý a komplikovaný ako ľudia, ktorí v ňom uviazli.

*Anthony O´Hara je bývalý novinový spravodajca, ktorý prežil ťažké roky v centrálnej Afrike a je zvyknutý písať o ošemetných, nepríjemných, vojnových situáciách. Tie roky sa podpísali na jeho zdraví, ale aj na kariére. Keď mu pridelia úlohu napísať článok o úspešnom Laurencovi Stirlingovi, v podstate nemá na výber. Odchod na francúzsku Riviéru, kde si užíva spoločenská smotánka, sa mu však stane osudným.  

Stretnutie so Stirlingovcami ho nepoteší. Vie, že má pred sebou človeka, ktorého názory na svet nikdy nebude zdieľať. Hoci pozvanie na večeru nedopadne dobre, postrehne, že Stirlingova manželka je chytrejšia, než vo svojom postavení potrebuje a že v nej dokonca drieme akási nespokojnosť či dokonca smútok. Keďže si uvedomuje, že sa správal hrozne, pokúsi sa Jennifer Stirlingovej ospravedlniť. Prostredníctvom listu. A ten je prvý z mnohých ďalších. Strávi s ňou niekoľko chvíľ počas manželovej neprítomnosti a zrazu ju vidí v inom svetle.

Jennifer a Anthony spolu trávia čo možno najviac času a so zvláštnym pocitom spriaznenia sa jeden druhému zverujú s tým, čo doteraz nikomu nepovedali. Anthony konečne netúži po whisky, ku ktorej ho priviedlo nevydarené manželstvo a hrôzy, ktoré videl v Afrike, a Jennifer má pred sebou konečne muža, ktorý sa s ňou skutočne rozpráva a ktorý ju naozaj počúva. To čosi, čo sa rodí, nikto z nich nepomenuje a to čosi sa môže každú chvíľu rozbiť a skončiť.

Píšu si. On ako novinár pravidelne kladie na papier to, čo nemôže povedať osobne. Odhaľuje svoju lásku, ale aj chyby. Jenny je skôr strohá, ale nie preto, že by boli také jej city. Jednoducho nemá ten dar. Vedieť, akými slovami vyjadriť to, čo cíti. Ich románik pretrvá aj po návrate do Londýna. Je tajný a dychtivý, ale aj nenáležitý a bolestný a od prvej chvíle odsúdený na bolestný koniec. Táto láska napĺňa, no aj zraňuje, a nielen tých dvoch, ktorí jej podľahli. Jenny vie, že by od manžela neodišla, nezriekla by sa toho života, lebo po prvotnej eufórii by prišlo vytriezvenie, ktoré by oboch zničilo. Na druhej strane opustiť manžela v dobe, keď to pre ženu nie je prípustné, je dilemou, ktorú ona sama nevie rozlúsknuť. Nie je teda prekvapivé, že balansuje medzi dvoma pólmi. Dobre si uvedomuje, čo by opustiť manžela kvôli milencovi znamenalo – rodinná hanba, finančná závislosť, žiadna kvalifikácia a možnosť zamestnať sa.

Anthony jej však poskytne iný pohľad na manžela. Jennifer zrazu vidí, že potláča jej prirodzenosť, nestojí o jej názor, na ktorý vlastne ani nemá právo, v podstate ju ponižuje a vyžaduje od nej len jediné – aby sa správala príjemne, aby vytvorila dokonalý obraz dokonalej manželky. Anthonyho zasa ovplyvňuje aj potreba vyriešiť svoj vzťah k exmanželke a synovi, na ktorého, ako sa zdá, definitívne stráca nárok, pretože manželka chce začať nový život s niekým iným. A tak prichádza nevyhnutná potreba rozhodnutia.

*Jenniferina snaha zistiť, kto sa skrýva za citom prekypujúcimi listami, je taká intenzívna a naliehavá, že strháva všetkých okolo nej a čoskoro hrozí vyvolať búrku. Minimálne v oblasti citov tých okolo – pocit poníženia a frustrácie u Laurenca, skutočnosť, že ženy v jej okolí nikdy neboli celkom vyrovnané s tým, ako Jenny na mužov pôsobila a že ju považujú za mrchu... A keď konečne príde poznanie, dostaví sa aj krutá realita. Jennifer, ktorej sa z pamäti vynorí obraz milovaného muža, pochopí, že jej odhodlanie opustiť manžela narazilo na neprekonateľnú prekážku.

Štyri roky po nehode je Jennifer stále manželkou, ktorej život sa nevymkol zo zaužívaných koľají, pri čom jej výdatne pomáha valium a alkohol. Laurence jej dáva najavo, ako veľmi sklamala a prehrešila sa, ukazuje jej, aká nedostatočná je ako domáca pani i ako manželka. Robí tak nespočítateľnými spôsobmi. A potom sa udeje čosi nepochopiteľné. Muž, o ktorom si myslela, že je mŕtvy, zrazu stojí pred ňou. Ten zázrak, že po štyroch rokoch im život čosi vrátil, pocítia obaja. Ibaže tie čriepky, ktoré obaja získajú, nie sú pre nich šťastným spoločným začiatkom. Paradoxne práve vďaka nim v sebe Jenny nachádza odvahu bojovať za svoje šťastie, za lásku, ktorá chcela veľkú odvahu, vďaka ktorej prišla o priateľov a pokúsila sa nájsť Anthonyho O´Haru vo vojnou zmietanom Kongu. Lenže... človek mieni a... život niekedy býva krutý a nečakane ničí aj ten najjasnejší svit nádeje.  

Autorka odkrýva charaktery postáv postupne. Udalosti dávkuje a dopĺňa v jednotlivých epizódach a medzi nimi odkrýva časti skladačky, ktoré pomaly do seba zapadajú. Odhaľujú sa tak udalosti pred Jenniferinou nehodou a po nej – tie korešpondujú s jej snahou nájsť odpoveď na otázku, aký život pred nehodou viedla.

*Ellie Haworthová sa napriek všetkým racionálnym argumentom nevie zo vzťahu s Johnom vymotať. Ukradnuté chvíľky, vedomie, že je na druhej koľaji či predstava, ako John trávi dovolenku so svojou rodinou, jej prinášajú citové turbulencie. Nevie sa sústrediť na prácu, takže pátranie po milostnom romániku zo šesťdesiatych rokov minulého storočia je východiskom z núdze, ale aj záchrana novinárskej kariéry. Listy neznámeho pisateľa ju dojímajú, dávajú jej možnosť akosi sa projektovať do citového pohnutia, ktoré stálo na počiatku toho tajomného vzťahu. Pátranie ju privedie k Jennifer Stirlingovej, ktorá po desaťročiach našla svoj pokoj (po odchode od manžela našla zmysel života vo svojej dcére a pomoci iným).

Pri častej návšteve archívu Ellie naďabí na mladého muža Roryho, s ktorým by konečne mohla začať normálny vzťah, ale jej naviazanosť na Johna a neschopnosť ho posunúť do minulosti, sľubný začiatok narúša. Vo chvíli, keď si myslí, že by mohla konečne získať to, po čom túžila, príde zahanbujúce vytriezvenie. To potvrdzuje, že často nás k zásadnému rozhodnutie privedie práve šok.

Ellie sa snaží zistiť, čo sa stalo s Anthonym O´Harom. Osudy sa uzavrú prekvapivo blízko Ellie. Táto pointa má ambíciu byť prekvapivou aj pre čitateľa, hoci ju možno odhalí už skôr, alebo ju aspoň bude považovať za predpokladanú.

Kniha sleduje tri či dokonca štyri línie, pri ktorých – priznám sa – som potrebovala chvíľu na to, aby som sa zorientovala a urobila si v nich poriadok – líniu Ellie Haworthovej, obdobie po nehode Jennifer Stirlingovej a obdobie pred nehodou vypovedajúce o vzniku, priebehu a „konci“ jej lásky k novinárovi Anthony O´Harovi. Línie oboch žien sa na konci príbehu pretnú. Popri tom autorka sleduje príbeh (najmä ten Jenniferin) aj optikou iných postáv – Anthony, Laurence Stirling, Stirlingova sekretárka, Rory. Striedaním týchto liniek sa prepája niekoľko dejových oblúkov.  

Každú kapitolu uvádza úryvok z listov, resp. e-mailovej komunikácie a textových správ, dokonca správy z pohľadníc, poukazujúce na zložitosť vzťahu medzi ženou a mužom, ale ukazujúce aj citové pohnutia, emócie, silu, bolestnosť i krutosť rozchodu, výhovorky, vysvetlenia, ospravedlnenia... Tieto správy sú zároveň výpoveďou o období, v ktorom vznikli, lebo sa v nich zrkadlí aj zmena spôsobu komunikácie či dokonca výber slov.

Autorkin štýl je veľmi príjemný. Tematika osudovej lásky síce nie je nová a možno nie je nová ani vyabstrahovaná dejová linka ponúkaná v tejto knihe – manželka zošnurovaná dobovými spoločenskými konvenciami, osudové stretnutie so životom poznačeným mužom, pre ktorého je stretnutie s ňou nádejou na záchranu, ťaživé rozhodnutie, neprajné osudové zvraty, silné a takmer zničujúce city, bezvýchodiskovosť a nemožnosť rozhodnúť sa podľa srdca, sila vôle, potreba prežiť, krásne ale bolestné spomienky... Kniha, ktorú J. M. ponúka, však tieto motívy spracúva pútavo a ja som presvedčená, že ak sa čitateľ spolu s Ellie Haworthovou rozhodne pátrať po pisateľovi listu plného citu a zistiť, aký príbeh sa za ním skrýva, môže si na poslednej strane s uspokojením povedať, že dočítal neobyčajný a dojímavý príbeh lásky.

-sa