Choď na obsah Choď na menu
 


Bratstvo Čiernej Dýky - J.R.WARD

 

milenec.jpgMilenec z temnot J.R.Ward

Úvodní román slavného cyklu představuje tajné bratrstvo šesti upírských bojovníků, ochránců rodu. Ti ve skrytu noci vedou nekonečnou a neúprosnou válku s odvěkými nepřáteli o svá území v Caldwellu. Nejkrvežíznivějším z upírů je vůdce bratrstva, Wrath, který touží odplatit vraždu svých rodičů. Avšak když jeden z jeho nejstatečnějších bojovníků padne a zanechá po sobě polorodou sestru, musí za ni Wrath vzít zodpovědnost. Zavede ji do světa neživých, o němž dosud neměla tušení, do světa smyslnosti, o níž se ji nezdálo ani v nejdivočejších snech.  (Baronet, 2010)

¤ ¤ ¤

 Beth Randallová je reportérka Caldwellského kuriéra. Jedného dňa ju večer cestou z práce napadnú násilníci, pred ktorými sa jej podarí ujsť. Prípadu sa ujmú jej priatelia z polície, hlavne Brian O´Neal, ktorému všetci hovoria Butch. Mal by záujem o vzťah s Beth, no ona ho berie len ako kamaráta. Butch navyše vyšetruje výbuch auta pred miestnym barom. To je však len začiatok komplikácií.

 V Caldwelle sa množia zločiny - záhadné vraždy prostitútok, nočné súboje.Zaujímajú nielen políciu, ale aj upíra Wratha, ktorý pri výbuchu auta prišiel o priateľa Daria. Ten mu pred smrťou zveril starosť o svoju dcéru (nie sestru). Miešanku Elizabeth.

 Beth čaká premena, o vlastnom pôvode nič netuší a potrebuje ochranu a niekoho, kto jej prerod na upírku uľahčí a pomôže ho prekonať. Wrath sa tejto povinnosti chce vyhnúť, no okolnosti pátrania po Dariových vrahoch, členoch Vyhladzovacej spoločnosti tzv. "bezduchých", zvedie cesty Wratha a Beth dokopy.

 Vzájomná príťažlivosť vybuchne už pri prvom stretnutí. Beth je maximálne vyvedená z miery, no všetko nasvedčuje tomu, že Wrath je zločinec, ba čo naviac, vrah. Ako by mu mohla veriť? Keď navyše hovorí o takých čudných veciach... Nezodpovedané otázky vlastnej minulosti (vyrastala v domove a náhradných rodinách) jej však nedajú pokoj, a preto sa rozhodne dať Wrathovi šancu. Spoznáva svet noci, svet temna, kde vládnu nadľudské sily a vášne. Dotkne sa života tajomných bytostí, kde každý bojuje s vlastným démonom a je pre ostatných svojím spôsobom nebezpečný. 

 Wrath odmieta byť kráľom v pravom slova zmysle, pretože sa cíti viac bojovníkom. Pri Beth porušuje všetky zásady, nemôže si však pomôcť. Zvyky upírov kážu, aby po Bethinej premene našiel pre ňu partnera - hellren. Sám má otrokyňu krvi, ktorá mu poskytuje svoju urodzenú krv - ženu šľachtickej hodnosti - Marissu. Ale ich vzťah nikdy neprekročil čistú pragmatickosť, čo Marissu trápi, preto sa sama rozhodne uvoľniť Wratha zo zväzku zviazanosti.

 Bethino zmiznutie nedáva pokoj detektívovi Butchovi, ktorý má na Wratha vlastný názor. Z Beth sa však stáva upír a jediná možnosť, ako zabezpečiť jej prežitie je zveriť ju kráľovi upírov. V tej chvíli Butch, ktorého osobný život je v troskách a vyšetruje ho Úrad pre vnútorné záležitosti, vstupuje do upírieho brlohu. A stretáva Marissu... (Lover Revealed 2007)

 Wrath túži spraviť z Beth svoju shellan (manželku), no ich vášnivá láska priťahuje množstvo intríg a smrteľného nebezpečenstva, ktoré ohrozuje život ich oboch. Kráľovský pár je pre niekoho nepohodlný... Našťastie ich puto je dosť silné na to, aby ich ochránilo. Pod pozorným dohľadom Bratstva čiernej dýky. Tak nič nebráni Wrathovi rozhodnúť sa sčasti vzdať vodcovstva BČD a konečne usadnúť na trón so svojou kráľovnou, aby stmelil upírsku rasu. Pretože záhadný Omega a jeho bezduchí zabijaci stále unikajú... 

 Množstvo zvratov a akčnosti posúva príbeh rýchlo vpred, takže sa v podstate číta sám. Je okorenený dávkou erotiky a pichľavými dialógmi. Každá z postáv prežíva akýsi minipríbeh, všetky sa prepletajú a dopĺňajú. Autorka si zjavne pripravovala pôdu pre ďalšie pokračovania. Čo naznačuje otvorený koniec (sériu tvorí 8 kníh). I keď niektoré scény ponúkajú známe upírske klišé a vyznievajú ako vystrihnuté z amerického seriálu, všetky použité prímesi robia z tohto diela J. R.Ward niečo, čo má u čitateľov nepochybne úspech. V súčasnom "boome" upírskej fantasy vskutku vydarené.  

si-

¤ ¤ ¤

 Všetko podstatné bolo povedané, ja len pridám zopár poznámok a postrehov.

 Prvý príbeh o členoch Bratstva má skutočne náboj a číta sa veľmi ľahko a rýchlo, takže ani sa nenazdáte a divíte sa, že ste zhltli stovku strán. To svedčí o tom, že napriek mnohým schémam (ktoré skutočne vyznievajú ako vystrihnuté z klasického amerického fantasy seriálu) je autorkin štýl veľmi svieži. 

 Od čias Stokerovho románu o tajomnom hrade, ktorého hradby strážia nepredvídateľne hrozné a strašidelné tajomstvo, posilnené zavýjaním vlkov a šelestom netopierích krídel, sme sa stretli s nespočetným množstvom variácií na príbeh tajomného grófa Draculu bažiaceho po krvi. V poslednom čase sa však do toho strašidelne negatívneho vkráda čosi romantizujúce - aspoň teda v príbehoch tohto typu. Tie nútia človeka k sympatiám voči týmto hrôzostrašným upírím bytostiam, pretože napriek tomu, že sú to postavy temné a nebezpečné, v podstate bojujú za "dobrú vec". A čo je najpodstatnejšie - zmietajú nimi rovnako rozporuplné pocity a city také podobné tým ľudským. Aj ľudia v podstate viac či menej bojujú s démonmi vo svojom vnútri. Zrejme preto je predstava takýchto bytostí obdarených navyše zvláštnymi schopnosťami taká lákavá a je zárukou - v prípade kvalitne premysleného príbehu - úspechu. Bratstvo čiernej dýky sa také po prvej časti javí.

 Toto spoločenstvo silných, výrazných osobností, ktoré tvoria upíri, z ktorých je každý poznačený istým druhom kliatby, je síce upíriou spoločnosťou vylúčené na okraj, ale paradoxne slúži na ochranu rasy pred najhorším nepriateľom. Iným paradoxom je, že členom tohto Bratstva je aj ich kráľ. Tu mi napadá - tak trochu sa mi postava kráľa dostávala do rozporu s postavou Stvoriteľky. Zrejme celkom nechápem autorkin zámer. Stvoriteľka ako taká u mňa zatiaľ veľa sympatií nepobrala - jednak preto, že nie celkom rozumiem jej potrebe zasahovať do upírieho spoločenstva - chápem síce, že je to postava akéhosi nadprirodzeného charakteru riadiaca istým spôsobom osud niektorých (možno všetkých) upírov - ale ak ona je tá, kto riadi a v podstate rozhoduje, lebo sú jej všetci podriadení, načo je potom postava a funkcia kráľa a kráľovnej? Ale možno len príliš filozofujem a autorkin zámer sa ozrejmí v ďalších príbehoch. V každom prípade ostávam pri pocite, že mi Stvoriteľka nie je sympatická, mám totiž pocit, že veci upírom skôr komplikuje, ako im pomáha. Uvidím, ako sa to vyvinie..

 Wrath a Beth to v tomto príbehu berú pekne z ostra a postavy okolo skrývajú potenciál na slušné príbehy. V podstate autorka čo-to naznačuje zo zvláštností a osobitých čŕt (tak fyzických, ako aj povahových) členov Bratstva už tu, takže hádže čitateľovi návnadu - Rhage sa v momente najväčšej zúrivosti mení na šupinaté monštrum, ktoré svojich protivníkov doslova roztrhá (aj preto ma zaujíma, ako sa s touto "drobnosťou" mieni popasovať a vyrovnať jeho ženský náprotivok v príbehu Milenec z večnosti), Zsadist so svojou zjazvenou tvárou a nepríjemnou, nevyspytateľnou povahou, ktorá je nebezpečenstvom aj pre samotných členov Bratstva a... s anjelským hlasom (keď spieva), či jeho dvojča, ktoré sa tak veľmi snaží krotiť jeho prchké reakcie, alebo nový člen Butch a jeho vzťah ku krehkej Marisse... Vzťahy medzi členmi bratstva sú občas krajne napäté, všetci sa dokážu počastovať nevyberanými slovami, ale v podstate by jeden za druhého dali život. Sledovať ich ďalšie príbehy a boj za stmelenie upírej rasy spojený s odrážaním útokov "bezduchých" bude zrejme ešte dostatočne napínavý a zaujímavý... 

-sa

    

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

zvecnos.jpg

Milenec z věčnosti J.R.Ward

Autorka se vrací do stínů Caldwellu, aby vyprávěla další dobrodružství členů bratrstva. Tentokrát se středem děje stává Rhage, nejlepší bojovník mezi upíry a nejnenasytnější milenec. Rhage byl proklet a v duši mu zuří démon, který jej činí nebezpečným pro všechny v jeho okolí. O to větší starost chová o smrtelnou dívku Mary, vrženou do světa upírů a svěřenou v jeho péči, o níž ví, že je k němu přitahována stejně intenzivně, jako on k ní. (Baronet, 2010)

 

¤ ¤ ¤

 Mary Luceová pracuje v krízovom centre a vypomáha na linke dôvery. A má leukémiu. Jedného večera sa zoznámi s Johnom Matthewom (Lover Mine, 2010), čudným chlapcom, v ktorom jej susedka Bella (je upírka a Rehvengeova (Lover Avenged, 2009) sestra) spoznáva človeka na prahu premeny v upíra. Vie, že sa nevyhnutne musí spojiť s členmi Bratstva, ak má chlapec prežiť. Lenže John je nemý a potrebuje tlmočníčku. Tak sa Mary prvý raz stretáva s Rhageom. Rhage je práve po boji s bezduchými, kedy sa naplno prejavil jeho netvor.

  Už od prvého stretnutia Rhage cíti z Mary akúsi príťažlivosť, ktorá však nie je od prvého momentu založená čisto fyzicky. Na Rhagea má totiž zvláštny vlpyv Maryin hlas. Upokojuje ho. Napriek tomu, že po tomto stretnutí Mary vymazali spomienky, prenasleduje ju neurčitý pocit, ktorý si nevie vysvetliť. 

  Rhageova túžba stretnúť Mary znova prerastá v niečo hlbšie, čo ho núti stavať sa proti pravidlám Bratstva. Narastá v ňom nielen potreba byť s Mary napriek tomu, že je to nebezpečné pre oboch, no hlavne sa v ňom ozýva silný ochraniteľský pud.

  Proti zákazu požiada Bellu, aby mu s Mary zariadila stretnutie. Mary je presvedčená, že je to z jeho strany akýsi výraz ľútosti, no čaká ju rande s dokonalým mužom . Rhageovi to však s Mary nejde podľa jeho predstáv a pokusy o zblíženie stroskotávajú. Je prvý raz odmietnutý ženou. Znova porušuje pravidlá a nevymaže jej všetky spomienky. Mary cíti potrebu sa mu ospravedlniť, no druhý pokus o rande končí napadnutím bezduchými. Mary je v ohrození. Rhage ju ochraňuje v jej dome, no ráno im obom prichystá prekvapenie. Rhageova upírska identita je odhalená. Namiesto hysterického úteku Mary Rhageovi pomôže vyliečiť sa z rán a prijíma jeho ochranu v sídle Bratstva.

 Ich vzťah kolíše na hojdačke medzi neovládateľnou príťažlivosťou a vedomím, že si to (každý z vlastných dôvodov) nemôžu dovoliť. Mary vie, že ak si k Rhageovi vytvorí citové puto, ublíži predovšetkým sama sebe. Nehovoriac o blížiacej sa smrti. Rhage má strach, že ho v nestráženej chvíli ovládne jeho temné alter ego (drak).

 Krátke obdobie šťastia naruší Maryino rozhodnutie prejsť chemoterapiou sama a rieši vzťah s Rhageom rozchodom. Nie je to ľahké ani pre jedného z nich. Hlavne vo chvíli, keď rakovina dosiahne kritický bod.

  Podľa Rhageových slov je Mary „pútnička“ (niekto, kto bol na druhej strane), pretože dvakrát prežila klinickú smrť, čo je podľa upírskej tradície poctou.   

  Tento neľútostný brat s prekliatím sa naozaj zamiluje a trpí. Dôkaz podá neraz. Najprv keď je ochotný kvôli Mary prijať Stvoriteľkin trest a podstúpiť obrad „rythu“, čo je trest za porušenie zákonov. A potom obetuje naozaj všetko, na čom mu záleží, aby Mary dostal z pazúrov smrti. Dokonca sám seba – svojho draka sa nikdy nezbaví. Mary je však jediná, kto sa s ním vie vysporiadať.

  Stvoriteľkino riešenie je podľa môjho názoru dosť tvrdé , no s prižmúrením očí nakoniec šťastné.

  Príbeh mi prišiel viac rozkúskovaný ako prvý diel. Ako epizódy zo seriálu.Wardová odhaľuje súkromie svojich postáv, upírske zvyky... Nebezpečenstvo predstavované Vyhladzovacou spoločnosťou sa sústreďuje na postavu jedného z nich -  pána O. Ten obracia svoju pozornosť na upírku Bellu, ktorú unesie. Autorka v knihe venuje pár strán aj jej stretnutiu so Zsadistom (Lover Awakened, 2006) a teda predznamenáva udalosti ďalšieho dielu série. 

si-

¤ ¤ ¤

 Po čase som sa pustila do druhého príbehu bratov spojených prastarou relikviou čiernej dýky aj ja. Pridávam teda niekoľko svojich postrehov.

 Rhage je charakterizovaný ako živá dynamická rozbuška, obdarený nesmiernou fyzickou silou, s čím v mladosti narábal veľmi nerozumne a jeho výčiny ho nakoniec uvrhli do nemilosti u Stvoriteľky a priniesli mu prekľatie – svoje výbušné „dvojča“ si nosí v sebe a učí sa ho ovládať. Úloha je to neľahká. Sú totiž len dva spôsoby, ako udržať draka v ňom na uzde – boj a sex – a obe protilátky si Rhage dávkuje bez obmedzení. Nie je to preňho však nič príjemné, hoci si ho za to bratia doberajú. Rhage totiž nikdy nevie ovplyvniť, aby drak, ktorý sa zvykne z jeho vnútra oslobodiť, neublížil tým, na ktorých mu najviac záleží – bratom. Útechou by mu malo byť len jedno – toto prekľatie by sa malo ukončiť o 91 rokov. Brat Vishoust vidiaci jeho budúcnosť vie, že Rhageov osud sa nezadržateľne blíži.

 Mary ako dobrovoľníčka Horúcej linky prevencie samovrážd pracuje už nejaký čas. Sama najlepšie vie, že tí na druhej strane pomoc skutočne potrebujú – ona sama ju svojho času totiž potrebovala tiež. Znepokojuje ju tajomný volajúci, ktorý sa síce už niekoľko mesiacov s ňou spojí, no nikdy sa neozve. Mary ho nečakane spoznáva na dvore svojho domčeka – biedne vyzerajúci, no hrdý mladík John je nemý. Veľa sa o ňom nedozvie, no jej susedka Bella odhalí, že tento podivný mladý muž stojí na prahu vlastnej premeny, ktorú nemôže prežiť sám. Preto kontaktuje Bratstvo. A bratia – konkrétne Tohrment spoznáva, že John je oveľa zaujímavejší a dôležitejší. Znamenie na jeho hrudi totiž naznačuje, že sa z neho má stať bojovník, čím sa jeho záchrana stáva pre Bratstvo viac než dôležitá. Znepokojujúce však je, že upíri sa s týmto znamením nerodia, a nikto nevie, kto sú Johnovi predkovia. John postupne pochopí, že pravda sa skrýva v jeho minulosti, ktorá k nemu prehovára skrz podivné sny. Dostať sa do ochrannej náruče Bratstva je teda to najlepšie, čo sa mu mohlo prihodiť.

 Mary je ako tlmočníčka vtiahnutá do sveta, o ktorom nemala potuchy. Priestoru, do ktorého vďaka Belle preniká, nedôveruje. Navyše tu stretáva znepokojujúceho muža – Rhagea. Ten je k Mary podivne priťahovaný od prvého momentu – a nie je to čisto fyzická príťažlivosť. Túži znova a znova počuť jej hlas, ktorý má naňho a zdá sa aj na netvora v ňom blahodarné účinky. Preto požiada Bellu, aby mu sprostredkovala rande. Prvotný zámer užiť si s Mary sa však čoskoro mení a on je nútený vyhľadať jej spoločnosť znova. Vnútorná potreba ho však stavia proti pravidlám, pretože jej z akéhosi dôvodu nevymaže spomienky, hoci vie, že by pre ňu bolo bezpečnejšie zabudnúť. Mary sa nepovažuje za príťažlivú. Nikto ju totiž za takú nikdy nepovažoval, preto záujmu muža, na ktorého reagujú všetky ženy v okolí, nedôveruje. Pravdu povediac má aj iné starosti – už dvakrát bojovala s leukémiou a zdá sa, že choroba sa po čase ozýva znova. Rhage sa však nevzdáva a navyše sa v ňom ozývajú majetnícke inštinkty. Stretnutie s bezduchými stavia Mary do ohrozenia a Rhagea do pozície jej ochrancu. Tak sa Mary ocitá v celkom inom svete, vo svete, o ktorom doteraz nevedela.

 Avšak to, že sa v jej dome ocitol upír, ju prekvapí menej, než by sa dalo očakávať. Na oplátku sa ona postará oňho, keď ho zraní ranné svetlo. A toto gesto znamená pre upíra príliš mnoho... On začína byť od tejto ženy závislý. Zatiaľ čo Mary sa s vedomím znakov, čo jej na tele zanechala liečba leukémie, ako monštrum cíti, Rhage ním skutočne je a v Maryinej blízkosti sa jeho drak prebúdza intenzívnejšie, než by si prial – navyše má obrovský problém ho ovládať. Tu niekde začína jeho a Maryine trápenie, pretože Rhage jej nedokáže vysvetliť, čo sa s ním v jej blízkosti deje (obáva sa totiž, že by jej ublížil a že by ho ona ako monštrum odmietla). Obaja teda bojujú so svojimi démonmi (Mary sa na oplátku chce s liečením, ktoré ju čaká, i s jeho dôsledkami, ktoré dôverne pozná, vysporiadať sama) – ich démoni sú iní, no ničia ich rovnako. Tak sa tu objavuje problém – dôvera – zveriť sa či nezveriť sa s vlastnými démonmi tomu druhému? To stavia medzi nich časté nedorozumenia a nakoniec vedie k rozchodu. Ten našťastie nie je definitívny a obaja nakoniec po všetkých peripetiách nájdu spoločné šťastie.

 Rhageov a Maryin príbeh je popretkávaný množstvom vedľajších dejových línií, v ktorých sa rozvíjajú osobité, samostatné príbehy ostatných postáv. Takto sa celkové vyznenie naozaj blíži k seriálu, na ktorý sa dívate v televízii a na dokončenie obrazu jednej línie si musíte počkať na viacerých stranách. Treba povedať, že v tejto knihe vystupuje do popredia výrazne jedna vec – sex. Občas som dokonca mala aj dojem až prílišného komercionalizmu. Zo stránok na mňa pravidelne vyskakovali značky hodiniek, áut, pánskeho oblečenia, šperkov, doplnkov, nábytku, dokonca hudby (je podivné, že u autorky sa upírsky svet spája len s „tvrdou“ hudbou, akoby upíri nemohli počúvať nič jemné len preto, že sú bojovníkmi – čo osobne považujem za akési klišé)... nieslo to charakter blikajúcej reklamnej tabule. To je vec, ktorú považujem za typický a neprehliadnuteľný znak amerického pohľadu na vec. Takmer to hraničí so stereotypom, ktorý na čitateľa naráža zo všetkých strán, a osobne si myslím, že práve toto je vec, ktorá by bola (a možno aj je) podrobená výraznej kritike literárnych vedcov. Dovolím si zarýpať aj do inej veci – keď Rhage prehovorí k Mary starobylým jazykom, ona ho ohodnotí ako čosi francúzske s nádychom čohosi slovanského a vzápätí sa opýta, či to nie je maďarčina!!! Nuž, hoci existuje teória, že všetky jazyky sveta sa vyvinuli z akéhosi jedného prajazyka, nemôžem si odpustiť poznámku, že francúzština, slovanské jazyky a maďarčina majú k sebe geneticky tak blízko ako koza a nôž (osobne si myslím, že by takýmto detailom a nezrovnalostiam autori mohli venovať lepšiu pozornosť, ak už chcú navodiť dojem čohosi nezvyčajného, nech je to postavené aspoň na reálnom základe). Posledná vec, ktorú si neodpustím, je postava Stvoriteľky. Sympatie k nej u mňa po tejto knihe nestúpli ani o piaď. Hoci dokážem pochopiť inštitúciu trestu v prípade, že niekto nedodrží pravidlá, nutnosť podrobovať členov Bratstva podivným deštrukčným rituálom nepovažujem za šťastné (takmer to hraničí s čímsi úchylným – a to narážam aj na trest, ktorý si po stretnutí s Bellou vyžiada od svojho dvojčaťa Zsadist). Neviem sa ubrániť prehlbujúcemu sa pocitu, že funkciu Stvoriteľky považujem za vrcholne nesympatickú a zbytočnú.

 Napriek týmto riadkom dodávam, že ich netreba vnímať ako zdrvujúcu kritiku. Na ďalšie príbehy členov Bratstva som zvedavá aj naďalej. V konečnom dôsledku s dávkou nadhľadu je to svet vydarený (nad mnohé veci sa dá preniesť a na mnohé sme zvyknutí z nekonečnej seriálovej ponuky televízií a aj s množstva dnes ponúkanej beletrie podobného charakteru). Autorkin štýl sa číta ľahko, takže príbehy nie je zložité zhltnúť tak povediac na počkanie. Už len samotné toto konštatovanie vraví za seba. 

-sa

    

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

probuzen.jpg

Probuzený milenec J.R.Ward 

Zsadist je jedním z šesti upírských bojovníků Bratrstva černé dýky bránícího svou rasu před neúprosnými nepřáteli. Nosí ve své duši temnou minulost plnou utrpení a pokoření, která v něm vyvolává neuhasitelnou zuřivost. Je znám svými strašnými činy a jeho divokosti se obávají jak lidé, tak upíři. Hněv je jeho jediným druhem a hrůza vášní - dokud neosvobodí krásnou dívku z nepřátelských rukou.
Bellu okamžitě uchvátí Zsadistova nespoutaná síla. Oba v sobě nalézají zalíbení, ale bojovníkova touha po pomstě dívčiným mučitelům jej přivádí k šílenství. Proto musí Bella pomoci jeho utrápené duši a najít cestu ke společné budoucnosti.
 (Baronet, 2010)

¤ ¤ ¤

 K hrdinom Bratstva čiernej dýky sa vraciame, keď všetci blízki už niekoľko týždňov trúchlia nad stratou upírky Belly. Bella je členkou upírskej šľachty a jej rodina ju vyhlásila za mŕtvu. Veria tomu všetci. Až na Zsadista. Ich krátke stretnutie v ňom zanechalo dosť hlbokú stopu na to, aby sa túžil dozvedieť pravdu o jej zmiznutí a vykonal spravodlivú pomstu na bezduchých. Ako to už uňho býva zvykom, vrhá sa do likvidácie nepriateľov rovno po hlave bez ohľadu na bolesť a možnú smrť. Dôvodov na to má viac. Zsadistova bezcitnosť je legendárna dokonca aj medzi bratmi, no o najhlbších zákutiach jeho temnej duše vie iba jeden – jeho dvojča Phury. Kým si Zsadist vybíja svoju neukojiteľnú zlosť na bezduchých, Bella trpí v zajatí pána O, ktorý má pre ňu slabosť a vypestuje si na upírke akúsi závislosť. Pripomína mu jeho bývalú lásku, a preto ušetrí jej život. Vďaka inému zajatému upírovi, ktorému Bella pomôže ujsť, sa rozchýri, že je nažive, a tak sa bratstvo na čele so Zsadistom vyberá na záchrannú misiu. Úspešne Bellu oslobodia. Tu sa však boj nekončí. Práve naopak. Po bezcitných krutostiach, ktorými Bella prešla, je jej fyzická i psychická stránka na samom dne a potrebuje uzdravenie. Tejto úlohy sa vo zvláštnom protirečení ujíma Zsadist, ktorý neznesie blízkosť inej bytosti. Korene tejto neznášanlivosti a odporu k sebe samému siahajú hlboko do minulosti, keď bol ako otrok krvi zneužívaný príslušníčkou aristokracie. O Belliných pocitoch teda vie dosť. Tu v príbehu dostáva veľký priestor vzťah medzi mužom a ženou, Bellou a Zsadistom, ktorý kolíše striedavo na protirečivých pocitoch vzájomnej príťažlivosti, odmietania, citovej vyprahnutosti, vzrušení i tabu. Zsadistova nenávisť je ťažko prekonateľným múrom, na ktorý Bella ustavične naráža. Jej utrpenie je o to väčšie, že vie, že Zsadist je pre ňu jediným prijateľným druhom. On sa ju naopak snaží presvedčiť o tom, že ideálnym mužom pre ňu by bol jeho brat – Phury. A tak trpia všetci traja. Zsadist si stanoví jediný cieľ – zničiť muža zodpovedného za Bellin únos.

 Bezduchý pán O sa so stratou Belly nedokáže len tak vyrovnať, chce ju späť živú či mŕtvu a v jeho hlave skrsne dokonalý nápad, ako ju mať navždy. Zmeniť ju na bezduchú.

 O Bellu má zrazu starosť viac osôb, než by si želala. Bratom Rehvengom počínajúc a pánom O končiac. Len ten, u koho by to prijala najviac, sa od nej snaží držať čo najďalej. Aj to sa však zmení vo chvíli, keď sa Bella dostane do obdobia potreby (doba plodnosti upírky). Zsadist sa s ňou zviaže, no ani jeden z nich nedokáže zabrániť blížiacemu sa rozchodu. Na scéne sa znova zjaví pán O, kruto zasiahne do života bratov. Popravde zmiznutie Tohra z dôvodu straty milovanej Wellsie, ma poriadne zaskočilo . Zsadist sa rozhodne obetovať v poslednom boji s bezduchým a verí, že Bella bude v bezpečí Phuryho ochrany. Lenže to by nemohli byť dvojčatá... Že sa to celé zomelie celkom ináč, ako si to Zsadist naplánoval, snáď ani nemusím písať. Výsledok je nakoniec v rukách Belly... V závere sme svedkami Zsadistovej premeny na nežného otecka rodiny a jeho obraz s dcérkou v náručí je balzamom na dušu (nielen na tú jeho ).

 Dodám ešte, že príbeh sleduje aj osudy mladého Johna, ktorý vstúpil do deja v predchádzajúcej časti a je vo výcviku pod ochranou bratstva. K udalostiam majú čo povedať aj ďalšie postavy známe z prvých dvoch kníh a musím povedať, že to autorka celé namiešala pekne z ostra, akčne a nebráni sa ani pomenovať erotické tabu, závislosti či problémy a traumy zneužívania. Nájdete tu všetko, čo si s upírmi spájame. Antihrdinov, „zlých chlapcov“, ktorí v podstate konajú dobro. Atmosféra príbehu čitateľa vtiahne, až má pocit, že sa ocitol priamo v strede Caldwellu. Všetci hrdinovia sú takí živí, že ak by ste sa mali s ktorýmkoľvek rozlúčiť, pripadá vám to ako osobná strata. Jednoducho J. R. Wardová to vie. Ako navariť polievku s tým správnym korením... Aj po tretí raz musím vyhlásiť: ak chcete čítať dobrý upírsky príbeh, toto si určite nenechajte ujsť.           

si-

     

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

nalez.jpg

Nalezený milenec J.R.Ward  

Butch O'Neal má povahu bojovníka. Bývalý policista oddělení vražd je jediným člověkem, jemuž byl umožněn přístup do nejužšího kruhu Bratrstva černé dýky. A touží se ponořit ještě hlouběji do světa upírů a zúčastnit se jejich války. Nemá co ztratit, jeho srdce patří upírce, aristokratické krásce, která je ale beznadějně nedostižná. Když ji nemůže mít, může alespoň bojovat po boku Bratrstva. Při záchraně jedné upírky se však Butch stane obětí nejtemnějších nepřátelských sil a na prahu smrti je ponechán svému osudu. Bratrsvo ho však šťastnou náhodou nalezne a jediný způsob, jak jej přivést zpátky k životu se zdá být Marissina láska, ale není jisté, zda ho dokáže zachránit. (Baronet, 2011)

¤ ¤ ¤

 Butch O´Neal, bývalý policajt a jediný človek, ktorý kedy vstúpil medzi upírskych bojovníkov, si v Bratstve vyslúžil nenahraditeľné miesto. Najbližší zo všetkých mu je Vishous. Hoci všetci v sídle BČD vedia o Butchovej otvorenej slabosti pre aristokratku-upírku Marissu, predsa len je to práve V, ktorý vie o čosi viac. Butch trpí vedomím, že Marissa ho odmieta, nikdy nebude jeho, a preto hľadá zmysel života v boji s bratmi. Lenže ani táto skutočnosť mu neprináša také uspokojenie, ako by si prial. Pretože napriek všetkým kamarátstvam s upírmi, nie je jedným z nich. Nepatrí však už ani do svojho starého sveta. Rodina ho vylúčila, sám si nikdy neodpustil stratu sestry Jane, ktorú našli zavraždenú. A tak sa Butch utápa v pití, príležitostných bitkách a trpí sebazničujúcimi sklonmi. Všetko sa radikálne zmení vo chvíli, keď ho unesú bezduchí. Cieľom únosu je zistiť informácie o členoch BČD, no Butch by radšej zomrel, akoby čokoľvek prezradil. Jeho mučenie je však len slabým odvarom zákerného plánu, ktorý s ním má sám Omega. Na prahu smrti má Butch v sebe niečo zo svojho najväčšieho nepriateľa, časť najhoršieho zla, kúsok Omegu. Je vtiahnutý do víru desivej premeny.

 Zvláštne spojenie medzi ním a Vishousom je jeho jedinou nádejou a vďaka nemu je Butch zachránený skutočne v hodine dvanástej. Telom sa mu šíri neznáma infekcia a nik nevie, čo sa môže stať. Butch je v karanténe na klinike a poslednou nádejou na rýchle uzdravenie je blízkosť osoby, ktorá mu dodáva silu žiť. A síce Marissy. Vishous sa postará o to, aby mu bola v ťažkých chvíľach nablízku. Marissa neváha ani minútu a dobrovoľne končí v karanténe s Butchom. Konečne majú príležitosť čo-to si vysvetliť.

 Pochopiteľne ako členka upírskej aristokracie tzv. glymery sa vzťahom k človeku dopúšťa neodpustiteľného prehrešku. Už aj tak je čiernou ovcou spoločnosti, vylúčená všetkými členmi smotánky, trpená iba pre vznešený pôvod. Jej nenaplnený vzťah ku kráľovi Wrathovi z nej spravil outsiderku. Keď prekročí poslednú hranicu priznaním lásky k Butchovi, vzdá sa jej i brat a Marissa sa razom ocitá bez ochrancu, bez strechy nad hlavou, s prázdnymi rukami, ponechaná na osud. Útočisko nájde v sídle Bratstva. A tak na prvý pohľad úlomky jej života pomaly poskladajú Marisse cestu k sebavedomiu, samostatnosti a poznaniu, že nie je taká bezmocná a závislá na mienke iných, ako si doteraz myslela.

 Nanešťastie vzťah s Butchom prechádza nejednou peripetiou. Butch sa bráni vedomiu, že by sa vďaka čudným zmenám v jeho tele po únose mohol stať bezduchým, za každú cenu sa mieni právoplatne pripojiť k bojovníkom čiernej dýky. A najviac zo všetkého ho zožiera žiarlivosť. Vie, že kým bude iba človekom, nedokáže Marisse poskytnúť všetko, čo potrebuje, všetko, čo by chcel.

 Zvláštnou hrou osudu sa však v Butchovej minulosti objaví svetlý bod, nádej, na ktorú už dlho čaká. Konečne je prijatý do klanu. Táto udalosť by sama o sebe bola pre Butcha tou najšťastnejšou chvíľou v živote, keby... Keby sa Marissa dokázala vyrovnať s faktom, že ostať s ním znamená neustály strach o jeho život. A na to ho videla až pričasto umierať.

 Do Butchovho života zasahuje ešte jedna prekvapivá vec. Tou je akási veštba, ktorá predpovedá príchod nového bojovníka. Bojovníka takého silného, že jeho zrod by znamenal skazu najväčšieho nepriateľa BČD – Omegu. Novonadobudnuté schopnosti všetkých presvedčia, že tým bojovníkom je Butch. A tak má Bratstvo v osobe Butcha jednu z najväčších zbraní proti bezduchým. Našťastie i Marissa čoskoro pochopí (s malou pomocou ostatných manželiek bojovníkov), že ak má dať svojmu životu skutočne zmysel, musí prijať svojho hellrena so všetkým, čo k nemu neodmysliteľne patrí.

 Všetky udalosti v príbehu spejú k novým prekvapivým zvratom. Je ich v tomto pokračovaní naozaj dosť. Známe postavy dopĺňajú mozaiku života upírov v Caldwelle. John Matthew sa naďalej snaží zmieriť s faktom, že ho opustil Tohr a že sa blíži čas jeho premeny. Rehvenge sa musí vysporiadať s Marissinou stratou a sokom, proti ktorému vďaka silnému citu medzi bývalým človekom a bývalou členkou glymery už nemá šancu. A v neposlednom rade je tu postava Vishousa, verného priateľa, ktorý je ochotný pre Butcha spraviť všetko. A to vo všetkých zmysloch tohto slova. Hoci nemám pocit, že by v takomto type románu malo miesto puritánstvo, veď nakoniec explicitných sexuálnych scén je tu dosť, trochu som v pozitívnych dojmoch zaspätkovala vo chvíli, keď autorka naznačovala, že Vishousovo vnímanie priateľstva s Butchom sa posúva takmer do milostnej úrovne. Občas som si nebola na istom, čo tým celým Wardová zamýšľa a musím sa priznať, že ma touto čudesnou epizódkou naštvala, i keď ostala len pri náznakoch. Vishousova postava sa v tejto časti výrazne dramatizuje a sme svedkom, ako sa jeho osobnosť doslova rozpadáva. Hoci sa pri všetkých trápeniach, ktorými prechádza, nie je čo čudovať, nebolo potrebné hnať ho do extrémov. Bola by škoda, keby som musela konštatovať, že mi prestal byť sympatický.

 V konečnom dôsledku sa všetko na dobré obráti a strany v knihe sa míňajú rovnako závratnou rýchlosťou ako pri predchádzajúcich častiach. Dúfam len, že všetkými zvratmi, ktoré autorka dávkuje takým obrovským priehrštím, nevyčerpá v pokračovaniach všetku svoju invenciu.   

si- 

    

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

nespout.jpg

Nespoutaný milenec J.R.Ward   

Vishous je úskočný bojovník se zatvrzelým srdcem toužící jen po střetu s nepřáteli upírů, obdařený destruktivními sklony a též děsivou schopností vidět do budoucnosti. Když je ale v boji vážně poraněn, zamiluje se v nemocnici nečekaně a beznadějně do své lidské lékařky, doktorky Jane Whitcombové. Ta opětuje jeho city a léčí nejen jeho tělo, ale i bolesti jeho duše. Vishous však proti své vůli dostává nové poslání, čeká jej osud, v němž pro Jane patrně nebude místo. (Baronet, 2011)

 

¤ ¤ ¤

 Aj ďalší z bratov Vishous má problémov viac ako dosť. Po tom, čo jeho najlepší priateľ Butch rozšíril rady právoplatných bojovníkov BČD a získal svoju osudovú lásku Marissu, trpí V frustráciou na všetky možné spôsoby. Dej je prerušovaný jeho spomienkami na minulosť spojenú s brutálnym otcom. V neúspešnej snahe zabudnúť na svoje pocity, podlieha žiarlivosti, alkoholu i agresivite, ktorú si vybíja pomocou masochistických chúťok alebo v boji s bezduchými. Tých je v tomto pokračovaní ako šafránu, nepriatelia BČD z Vyhladzovacej spoločnosti sa tu mihnú iba kdesi v pozadí, že to čitateľ takmer prehliadne. Pri jednej zo sólo akcií padne výstrel a Vishousa so smrteľným zranením odvezú do nemocnice. Tu sa ho ujíma traumatologička Jane Whitcombová. Prípad neznámeho pacienta popiera všetky jej doterajšie lekárske skúsenosti a mierne povedané, je z tohto prípadu zmätená. Nakoniec asi lekári denne neoperujú šesťkomorové srdce. To však je iba prvý z mnohých šokov, ktoré na Jane striehnu. Členovia bratstva nemôžu nechať Vishousa v rukách smrteľníkov, a preto sa celá situácia zdramatizuje Janiným únosom. Vishous trvá na tom, že ho bude liečiť iba ona. Dôvod? Konečne sa mu vrátila vidina, prvá po dlhom čase. Vidina s Jane Whitcombovou.

 Jane dočasne vstupuje do sídla BČD a Vishous sa každou chvíľou utvrdzuje v poznaní, že uvíta aj tú najmenšiu zámienku, ktorá Jane udrží v jeho blízkosti. Vrátiť ju do jej bežného ľudského života sa neponáhľa. Lenže... Lenže je tu niečo, čo mu bráni bojovať o dávno zavrhnutý, no predsa len nájdený cit. Vishous bol totiž vybraný plniť poslanie Primala. Stvoriteľka mu vyčlenila cestu udržiavateľa rodu. Aby zabezpečil pokračovanie čistokrvnosti rasy, musí sa oženiť s Vyvolenou. A to nie jednou, ale hneď s desiatkami. Na Druhej strane v sídle Stvoriteľky vychovávajú Vyvolené k službe pre vyššie dobro. Ich úlohou je byť k dispozícii bojovníkom. Vishousovou prvou Vyvolenou je Cormia.

 Opis Druhej strany mi pripomínal antický svet. Biely, bezvnemový, zdanlivo mierumilovný. Ako vysvitne, i tu sa v pozadí bojuje o postavenie. Príkladom je postava Directrix, ktorá má na starosti výchovu Vyvolených. Nepochopiteľným sa mi tu zdal princíp trestu. Akýkoľvek prejav vlastného vedomia a slobodnej vôle sa u Vyvolených potláča, a ak nesplnia príkaz, nastupuje prinútenie i za cenu násilia. Čistokrvný princíp otrokárstva. To je prípad Cormie, ktorá svoje „poslanie“ vnútorne odmieta a túži po inom živote. Pri všetkej úcte k Wardovej fantázii, táto mi do predstavy Druhej strany, ktorá má byť oázou mieru, len ťažko zapadá. Skôr si po prečítaní toho, ako to na jej Druhej strane vyzerá, predstavím lepšiu prísnu internátnu školu, ak nie rovno polepšovňu. Prekvapením pre mňa bolo zistenie, že pri všetkej svojej dokonalosti Stvoriteľke akosi ušlo, že jej priamo pred nosom sa povrchná poslušnosť mení na chorobnú ctibažnosť. Akoby celú dobu riešila iba sama seba a svoj „vzťah“ k Vishousovi. Slovo vzťah je v úvodzovkách zámerne, pretože to, čo si v ich súvislosti autorka v tejto časti vymyslela, mi každou stranou pripadalo viac a viac pritiahnuté za vlasy. Prekvapivé zistenie o Vishousovom pôvode však nebola jediná vec, ktorá mi ukrajovala zážitky z čítania. A to po poriadne veľkých kusoch.

 Faktom ostáva, že Vyvolená Cormia chce za manžela Vishousa asi rovnako nadšene ako on ju. Ale ani to mu nepomôže, aby sa nakoniec musel postarať o návrat Jane Whitcombovej do ľudského sveta. Nemôže jej nechať ani spomienky. Sama Jane má čo riešiť. Spomienky na nie práve najideálnejšie vzťahy s rodičmi, nečakanú smrť milovanej mladšej sestry Hannah, sľubnú kariéru, priateľstvo s kolegom a šéfom v jednej osobe Mannym Manellom... (objaví sa v pokračovaniach)

 Z Vishousovho tela sa razom stáva iba obal, pripravený hľadať zmysel v boji s Omegou. To však ešte stále nie je ten najhorší úder...

 Svadobný rituál s Cormiou sa nevyhne komplikáciám a to nie len pre vynútenú poslušnosť oboch jej aktérov. Vishousovu dilemu nečakane vyrieši brat Phury. Aj on vnútorne bojuje s neopätovanými citmi i s prísahou celibátu, ktorú nakoniec poruší. Dáva šancu Vishousovi a Jane a berie na seba poslanie Primala. A získava Cormiu.

 Jane a Vishous majú cestu k sebe voľnú. A tu by príbeh mohol pokojne skončiť. Z mne nepochopiteľného dôvodu potrebovala Wardová všetko skomplikovať. Nechať Vishousa trpieť a trpieť... V jeho prípade vyliala na stránky všetky negatíva a duševných démonov, na aké si spomeniete. Nakoniec sa šťastia po boku Jane Vishous predsa len dočká. Tak akosi na dvakrát. Celá záverečná udalosť s Jane mi prišla absolútne zbytočná. Nerozumiem, prečo ju potrebovala zabiť. A premeniť na ducha.  Napadá mi hneď niekoľko spôsobov, ako zabezpečiť, aby ľudská žena mohla ostať s upírom. Nestačila klasická premena? (napr. zásahom Stvoriteľky; aspoň by bola pre zmenu na niečo užitočná ) V jednoduchosti je predsa krása.

 Dodávam, že John konečne prejde premenou na bojovníka a jeho záujem sa obráti na Xheh, šéfku ochranky obľúbeného klubu bratov ZeroSum. Objavuje v sebe nové, výnimočné schopnosti a jeho bojovnícke meno Tehrror sľubuje, že Johnov osud bude ešte zaujímavý. Na záver si Wardová nechala ešte jedno nemalé prekvapenie z Druhej strany. Vishousove dvojča – sestru Payne (Lover Unleashed).

 Nebudem vstupovať do autorkinej fantázie, no neodpustím si kritiku. Z môjho pohľadu sa stalo presne to, čoho sa pri nekonečných ságach treba obávať. Prílišné komplikácie, kombinácie postáv, ktorých počet narastá geometrickým radom a potreba zosnovať ich osud tak, aby do seba zapadli všetky časti, si v tomto prípade vybralo svoju daň. Ostal vo mne pocit, že mám za sebou správu o vzťahových trojuholníkoch a všetkých možných ľudských komplexoch, ktoré si nejaký psychológ pripravil ako osvieženie na prednášku. Skombinovať to navyše s duchárstvom a transcendentnom... to je už ťažšie stráviteľný guľáš. Oproti predchádzajúcim častiam sa v tomto prípade dostavila nuda a koniec bol stále v nedohľadne. I bezduchí na čele s Omegou tu zaspali a prestali plniť akúkoľvek funkciu. Stvoriteľkina všemocnosť a autorita je podkopaná tak, že prestávam vnímať túto postavu ako prínosnú niečím hodnotnejším, ako je samovýroba problémov. Scény, ktoré vo mne po prečítaní tohto dejového „intermezza“ zanechali nejaký dojem, zrátam na jednej ruke. Komentáre k ďalším pokračovaniam BČD sú priaznivé. Tak dúfam... Vishous u mňa príliš nezabodoval. Škoda. 

si-

  

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤