Choď na obsah Choď na menu
 


První hrob napravo

6. 3. 2015

 

prni-hrob.jpgPrvní hrob napravo Darynda Jonesová

Originální „paranormální thriller“ plný humoru, napětí a neuvěřitelných zvratů. Charley Davidsonová je soukromá detektivka, moderní žena s běžnými starostmi a problémy. To ovšem jenom na první pohled… Ve skutečnosti se narodila jako bytost s nadpřirozenými schopnostmi, která dokáže vstoupit do světa zesnulých. Zemřelé vidí všude kolem, může se jich dotýkat a oni jí pomáhají s řešením případů. Všechno je o to složitější, že vyšetřovatelku sleduje tajuplný muž, „syn Satanův“, jehož šarmu Charley nedokáže odolat. Kdo je ten záhadný hrdina, o kterém se jí zdají sny plné vášně? Je vůbec živý, nebo je mrtvý? A co by se stalo, kdyby mu podlehla? (Beta – Dobrovský, 2013)

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

„Raději mrtvé viděti, než mezi ně patřiti.“ – Charlotte Jean Davidsonová, smrtka.

Jeden z mnohých výrokov uvádzajúcich kapitoly v paranormálnom (a tak trochu romantickom, málinko detektívnom a rozhodne vtipnom) trilleri je úvodom do série o svojskej mladej žene Charley Davidsonovej, súkromnej detektívke so zvláštnymi schopnosťami, poslaním a zrejme aj pôvodom.

Detektívny a trillerový rozmer príbehu sa rozbieha vo chvíli, keď Charlotte zazvoní telefón a policajný dôstojník strýko Bob ju požiada, aby mu (ako už neraz predtým) asistovala pri vyšetrovaní vraždy. Ako sa ukáže ide o vraždu trojitú. Obeťami sú traja právnici, ktorí sa nechtiac pri obhajovaní svojho klienta zaplietli do obchodu s deťmi. Okolnosti ich vraždy spojenej so zmiznutím jedného chlapca a očistením jeho strýka, ktorý sedí vo väzení neprávom, sa v príbehu odhaľuje postupne a tvorí zároveň pozadie na to, aby sa čitateľ zoznámil s hlavnou hrdinkou a všetkým, čo ju obklopuje.

Charlotta vykonáva svoju vlastnú prax súkromnej detektívky, no jej klientela je pomerne špecifická. Jej klienti totiž prichádzajú so zvláštnou požiadavkou – chcú zistiť, prečo museli zomrieť. Keďže pre nich Charlotta bliká ako posledný maják a jediná brána na prechod na druhú stranu, túto žiadosť im nemôže odoprieť. Navyše odhalenie dôvodov smrti má pre obete aj pre ich pozostalých rodinných príslušníkov terapeutické účinky. Samozrejme, venuje sa aj živým – ostatný prípad je prípadom týranej manželky, a ten tak trochu tiež zamotá karty v Charlottinom úvodnom príbehu. Samotnú detektívno-trillerovú linku by som nerada prezrádzala. Vo svojom náhľade sa zameriam na čosi iné.

V úvode série autorka predstavuje postavy, ktoré Charley sekundujú. Je to predovšetkým strýko Bob a Charlotiin otec – obaja policajti (otec už vo výslužbe), ktorí jej schopnosti využívajú pri riešení svojich prípadov. Potom je tu nevlastná matka Denise a sestra Gemma, ku ktorým má Charlotta špecifický vzťah a ich zástoj v jej živote nevyznieva veľmi vzťahovo pozitívne – čo treba vnímať ako istý druh psychickej obrany pred skutočnosťou, kým Charlotta vlastne je. Pripustiť si, že máte v rodine niekoho, kto vidí mŕtvych, asi nie je ľahké. Skupinu, ktorá sa podieľa na prípadoch, ktorými sa Charley zaoberá, dopĺňa lovec ľudí Garrett Swopes – podľa vlastných Charlottiných slov jej najväčší „osteň v zadku“ wink(antipatia medzi nimi je vzájomná). V príbehu nechýba najlepšia kamarátka Cookie (a jej dcérka Amber). Je presne tou spriaznenou dušou, ktorá znesie niekoľko šokujúcich informácií či skôr takých informácií, po ktorých by jedného človeka trafila mŕtvica – veď čo iné čakať, keď sa priatelíte so smrtkou a ona vám postupne odhaľuje svoje najväčšie tajomstvá?

Jedným z tých najväčších je to, ktoré spustí súkromné pátranie po istom Reyesovi Farrowovi, chlapcovi, ktorého Charley stretla ešte ako dieťa jedného ponurého dňa a ten zážitok nebol nijako príjemný a ktorý – dnes už dospelý muž – je nejakým spôsobom spojený s podivným prízrakom, ktorý Charlottu prenasleduje a z niekoľkých dôvodov ju výrazne znepokojuje. Nuž, je to jediný tvor, ktorého sa ako smrtka skutočne obáva. Zistiť, prečo sa pravidelne objavuje v jej živote a čo od neho očakávať, je pre ňu viac než dôležité. Ak pre nič iné, tak preto, aby pochopila všetky aspekty smrtkovania, ktoré ešte ani sama dokonale neovláda a nerozumie im, či aby sa vyrovnala so stavmi pochybnosti, ktoré potláčajú pozitíva jej poslania.  

Okolo Charlotty sa nie prekvapujúco moce množstvo podivných postavičiek, najmä tých, čo majú svoju pozemskú púť už za sebou (pán Wong, pán Habersham, prateta Lillian, mladý pouličný gangster Anděl, Raketa...), ale z nejakého dôvodu neprešli na druhú stranu. Niektoré Charley pomáhajú, iné sú groteskné a niektoré dokresľujú podivnosť paralelného sveta okolo smrtky.

Charlotta teda pracuje na viacerých frontoch a napriek svojej špecifickosti nie je nezraniteľná (a zdá sa, že ani nesmrteľná, no našťastie má od svojho narodenia pri sebe ochrancu, ktorého totožnosť sa v tejto úvodnej časti série odhalí). Pri pátraní po vrahoch svojich najnovších klientov utŕži viacero nepekných rán a hoci sa jej zranenia regenerujú rýchlejšie ako u obyčajného človeka, nie je to bez bolesti ani bez traumy. Tým ostáva postavou dostatočne ľudskou. Navyše si rýchlo dokáže získať čitateľove sympatie. Osobne sa mi zdalo, že sa Charley nakoniec o svoje tajomstvo (priamo alebo sprostredkovane) delí s početnou skupinou ľudí okolo seba, ale azda to zapadá do autorkinho konceptu príbehu, v ktorom sa ľudia musia vysporiadať s viacerými para-vecami.  

Romantickú linku príbehu predstavuje vzťah smrtka – syn diabla, ku ktorému Charley nevyhnutne speje pri hľadaní odpovede na otázku, čo má podivný („nechutne príťažlivý“ a musím povedať, že aj pôsobivý čo do paranormálnych schopností smiley) prízrak, ktorý ju trápi, spoločné s mužom, ktorý bol odsúdený za vraždu svojho otca a ktorý teraz leží v kóme. Syn diabla sa stáva paralelou k archanjelovi Michaelovi vodcovi nebeských vojsk a nie je prekvapujúce, že sa zaujíma o smrtku, ktorá sa stáva kľúčovým elementom zatiaľ len hmlisto naznačeného nebezpečenstva, čo sa ešte naplno neprejavilo. S odhalením súvislostí sa zároveň naznačuje budúce smerovanie Charlottinho príbehu – pokušenie otvoriť portál do temnoty, na čo je dôležité mať nielen kľúč (ktorým je zjavne syn temného otca), ale aj bránu (kto iný by ňou mal byť, ak nie tá, cez ktorú sa prechádza do iného sveta wink) je dostatočný motív. Azda autorka v ďalších dieloch (d)ozrejmí, prečo sa syn temna rozhodol vzdať svojho postu v paralelnom svete (okrem toho, že vášeň je silná motivácia), a čo na to jeho temný otec (a snáď aj ďalšie bytosti?).

Darynda Jonesová rozohrala príjemnú hru a zdá sa, že to s perom vie. Príbeh sa číta ľahko a príjemne (zároveň rýchlo) odsýpa. Neviem, či by som knihu nazvala trillerom (ale áno, niekoľko akčných scén tu je), ale detektívna zápletka si napriek tomu, že čitateľ na základe odkrývaných indícií tuší jej rozuzlenie, svoju časť napätia zachováva. Najmä preto, že sa popri nej odhaľujú postupne dávkované časti vzťahovej skladačky samotnej Charlotty. Autorkin špecificky štipľavý humor sprostredkovaný prostredníctvom hlavnej hrdinky je chytľavý a nezdá sa preexponovaný, príbeh príjemne odľahčuje yes. Netrvalo ani tri kapitoly a smrtka ma mala na svojej strane laugh. Iste, kritický čitateľ by isté chybičky krásy určite našiel (napríklad pri vysvetlení, ako sa syn diabla zrodil a prečo prišiel na svet – obrazy, ktoré Charlotta uvidí, vyznievajú možno viac transcendentne, ale ja ich chápem ako nevyhnutný prvok, pretože autorka toto vysvetlenie potrebovala – ide predsa o úvod do série a je potrebné predstaviť všetkých hráčov na ihrisku), ale Charlotta, ktorá vraj ako smrtka pre tých, čo odchádzajú na druhú stranu, žiari, pre čitateľov môže byť sviežim závanom. Za seba určite odporúčam. A tú polovicu, čo chýba plnému hodnoteniu, si ponechávam, pretože prvá časť tejto série nastavila latku a ja som zvedavá, do akej miery si ju zachovajú ostatné časti wink (pozn.: mimochodom, na konci knihy sa ozrejmí aj jej názov).

-sa

smileysmileysmileysmiley a pol