Choď na obsah Choď na menu
 


Ztracená nevěsta

1. 10. 2023

 

ztracena-nevesta.jpgZtracená nevěsta Bella Ellis

Yorkshire, 1845 Z Chesterovy usedlosti beze stopy zmizí mladá žena. Zbyde po ní jen spousta krve a přízrak hanebných zvěstí o stavu jejího manželství. O pár mil dál přes blata tato novina zastihne trojici sester – Charlotte, Emily a Anne Brontëovy. Ty jsou krvelačností takové zvěsti zděšeny, ale v hloubi duše zároveň uchváceny. V zoufalé touze zjistit, co se na usedlosti skutečně odehrálo, se společně vydávají na místo činu. Tam je zarazí hned několik znepokojivých nesrovnalostí – například naprostá absence jakýchkoliv snah případ vyšetřit. Sestry se usnesou, že věc dojde rozhřešení jedině díky jejich vynalézavosti, živelnosti a nekonečné představivosti. Pokud se totiž osud Elizabeth Chesterové nepokusí rozkrýt ony, neudělá to nikdo.
Cesta za pravdou je trnitá, a to zejména ve společnosti, v níž panuje víra, že žena patří domů k plotně a ne kamsi na blata, kde se bude zběsile honit za stopami. Sestry jsou ale ve svém odhodlání nezlomné – navzdory všudypřítomnému nebezpečí chtějí pravdivý příběh ztracené nevěsty odhalit za každou cenu. I za tu nejvyšší. (Vendeta, 2022)

~ ~ ~

Keď sa správa o nevšednej udalosti okolo Elizabeth Chesterovej donesie k sestrám Brontëovým do Haworthu, vidia v nej vítané rozptýlenie. Prirodzená zvedavosť a túžba po odpovediach ich zavedie do chesterského sídla. Nachádzajú tu skromný počet služobníctva, osirelé deti a pána Chestera, ktorý by mohol byť podozrivým. Prišiel totiž za zvláštnych okolností už o druhú manželku.

Sprvu sestry Charlotte, Emily a Anne prepadajú nadšeniu a predstave, že veľmi rýchlo objavia dôkazy, ktoré im pomôžu objasniť záhadu a podložia ich teóriu. No veci nie sú také jasné, ako by sa im to páčilo. Do záležitosti nakoniec musia zaangažovať aj brata Branwella. Pomoc im ponúka i guvernantka Matilda Frenchová, Annina kamarátka, ktorú upodozrievajú z milostných pletiek s pánom domu.

V kapitolách sa striedajú pohľady sestier. V myslení i vyjadrovaní hrdiniek je zjavné, že sú spisovateľky a nechýba im zmysel pre dramatickosť. Tým medzi riadkami presakuje v náznakoch čo-to z ich najznámejších diel. Autorka sa snaží u každej vypichnúť istú charakterovú črtu, ktorá ich od seba odlišuje, a ktorá má byť pri pátraní prínosom. Cez ich slová zaznieva kritika postavenia žien dosť často. Treba sa začítať do štýlu so známkou dobovosti. Pre rozprávanie je príznačné pomalé tempo, detailný prístup, zhodnotenie a zhrnutie stôp aj prežitých situácií, ohýbanie informácií z rôznych uhlov a ich dupľovanie. Okrem iného vo mne text vypestoval alergiu na slovo „detekování“.

Kto píše Elizabethiným rodičom listy, ktoré ich utvrdzujú o šťastnom živote po boku starostlivého manžela? Sestry zisťujú, že sama Elizabeth má vo svojej minulosti dosť tajomstiev. Vzťah Chesterovcov nebol šťastný ešte pred svadbou. Významnú úlohu v tom mohla zohrať Elizabethina zamilovanosť do učiteľa hudby, ktorý si po odhalení romániku zmenil identitu a odsťahoval sa so slušným príspevkom za mlčanlivosť. Sestry odhalia, že dôvod utajovaného škandálu má ďaleko od pravdy. Klamstvá sa totiž kopia i za dverami domu Elizabethiných rodičov, dokonca ani slečna Frenchová nie je v tomto ohľade výnimkou. Zvláštnosť celej situácie podčiarkuje aj nevyspytateľné až bizarné správanie pána Chestera.

Sestry stále obtiažnejšie držia svoje pátračské aktivity mimo otcovho zorného uhla. Okrem detektívnej línie autorka popisuje rodinnú atmosféru u Brontëovcov, vzťahy založené na podpore, súdržnosti a pochopení pod ochrannými krídlami spoločenského postavenia pastora. Ukazuje sesterské vzťahy, priateľskosť, no i hašterenie, vyznievajúce nedospelo a vyplývajúce z rozdielnosti pováh všetkých troch. Ak to mal byť vtipný prvok, ostal bez žiadaného efektu. Pridáva sa nazretie do osobnej krízy Branwella, utápajúceho sa v prílišnom pití a záhaľke. 

Chester je po uši zadlžený a chaos okolo manželky môže byť len naplánované divadielko. Prečo by ale niekto narafičil stopy, aby zmiatol úrady? K „prípadu“ má čo povedať aj istá nenápadná osoba, ktorej existencia sa v panskom sídle ľahko prehliada.

V čítaní ma brzdilo mnoho vecí, odbočiek, popisných citových výlevov. Štýl odpozorovaný z éry literárneho romantizmu nemusí byť súčasnému čitateľovi blízky, zvlášť v detektívke. Text jednoducho nedýcha, je až umelo štylizovaný do doby a táto prílišná snaha potápa celý dojem. Hoci mi je autorkin zámer jasný, u mňa toto napodobňovanie 19. storočia neboduje, nie je presvedčivé. Postavy pôsobia plocho, zošnurovane, toporne, vyjadrujú sa teatrálne, kvetnato. Dej nemá švih. Navyše mi pripomínal podobný prípad Sherlocka Holmesa. Samotná zápletka funguje, no v inom podaní by bola chytľavejšia.

si-

   a 1/2

 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

The Brontë MysteriesSestry Brontëovy na stopě:

1. The Vanished Bride - Ztracená nevěsta (Vendeta, 2022)

2. The Diabolical Bones - Prokleté kosti (Vendeta, 2023)

3. The Red Monarch

4. A Gift of Poison