Choď na obsah Choď na menu
 


Vykladačka smrti

4. 6. 2011

 

The Mistress of the Art of Death series Ariana Franklin

(séria, ktorej hlavnou hrdinkou je Adelia Aguilar, mladá žena, ktorá vyštudovala anatómiu v Salerne, vychovaná židovským lekárom a jeho katolíckou manželkou - obaja boli lekármi, má zatiaľ 4 časti)

 

 

 

Obrázok

Vykladačka smrti Ariana Franklinová

Anglické město Cambridge, 12. století, čtyři zavražděné děti. Katoličtí měšťané obviňují své židovské spoluobčany, avšak král Jindřich II. nad Židy vyhlašuje ochranu. V naději, že vědecky podložené vyšetřování odhalí pravého pachatele, posílá zprávu svému bratranci, králi sicilskému, aby do Anglie poslal svého nejlepšího „vykladače smrti“, což je raná forma povolání zvaného v současnosti soudní lékař. Je vybrán mladý, leč geniální student z univerzity v Salernu, vynikající expert v oboru anatomie a v detektivní práci patologa. Nosí však jméno Adélie – k anglickému králi se vydává „vykladačka smrti“.V zaostalé zemi plné předsudků hrozí Adélii nebezpečí na každičkém krokua přitom musí skrývat svou totožnost, aby se vyhnula obvinění z čarodějnictví.Pátrání zavádí Adélii do temných cambridgeských uliček i za zavřené dveře kostelů i klášterů. A vrah se chystá k dalšímu činu… (Jota, 2009)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –  

 

 

Adelia Aguilar je členkou malej skupiny, ktorú poslal kráľ z Talianska na pomoc svojmu bratrancovi Henrymu II. Ten čelí nepríjemným nepokojom namiereným proti židovskému obyvateľstvu, ktoré vypukli potom, čo sa objavili vraždy malých detí. Z tých rozvášnený dav (jeho nenávisť podnecujú aj hlúpe povery) obviňuje práve Židov. Kráľ si nemôže dovoliť prísť o priazeň židovského obyvateľstva (ich peniaze totiž vo veľkej miere napĺňajú kráľovskú pokladnicu), preto pošle na inkriminované miesto v Cambridgei vyšetrovateľov, ktorí majú o zabitých deťoch vypátrať pravdu (pokiaľ možno čo najdiskrétnejšie).

Skupinku, ktorá sa snaží vystupovať nenápadne, tvoria Simon Neapolský (sympatický starý učenec, veľmi múdry muž a diplomat, ktorý má Adeliu rád takmer ako dcéru), Arab Mansur (ktorému kedysi Adelia pomohla na úteku a ktorý sa pasoval do úlohy jej verného ochrancu) a Adelia Aguilar. Adelia považuje krajinu, v ktorej sa ocitla za zaostalú a zvyká si na ňu len veľmi ťažko. Problémy pri vyšetrovaní na seba nenechajú dlho čakať. Je to proces zdĺhavý, plný prekážok, nástrah a mätúcich skutočností. Sama Adelia sa ocitá v ohrození života a prichádza o svojho radcu a priateľa Simona Neapolského. No na pátranie neostáva sama. Okrem Mansura jej výdatne pomáha sir Rowley Picot. Je to muž tak povediac neprehliadnuteľný. Nenávidený daňový inšpektor, ktorý sa teší mimoriadnej kráľovskej priazni (a kráľ by ho rád videl v pozícii biskupa zo St. Albans). Adelii spočiatku nie je veľmi sympatický, sama pre seba si ho dokonca znepáči, hlavne preto, že na začiatku nevie, čo si o ňom má myslieť. Rowley sa jej pletie do vyšetrovania a Adelia sa niekoľkokrát borí s otázkou, či vo vraždách dokonca nemá sám prsty. Všetky indície totiž napovedajú, že vrahom detí by mohol byť bývalý križiak a to sir Rowley je. No keď je nútená zachrániť mu život a on sa jej zverí, že vraha, ktorého považujú vo Sv. zemi za stelesnenie samotného diabla, prenasleduje už dlhé roky, aby pomstil smrť neviniatok, čo zomierali naprieč celým kontinentom bez ohľadu na pohlavie či farbu pleti (nehovoriac o tom, že je vlastne kráľovým agentom), náhle si uvedomí, že jej pohľad na tohto muža sa mení. Tam, kde videla dôvod na odpor, zrazu vidí príťažlivosť. Navyše poznáva, že ani ona nie je Rowleymu ľahostajná. Ich vzťah sa teda môže rozvinúť - so všetkým, čo k tomu patrí - hoci Adelia nepovažuje vydaj za životnú prioritu (a to nazvačuje smer vývinu ich vzťahu). 

Pátranie po nemilosrdnom vrahovi prináša prekvapivé odhalenie. Záver knihy je snáď trochu rozvláčny a ja osobne som sa aj úvodnými kapitolami musela prelúskať, kým som si zvykla na opisované reálie a celkovú atmosféru príbehu, ale potom to už šlo. Navyše som sa dozvedela, že Henry II., hoci sa do histórie nezapísal ako slávny muž, ale len ako vrah arcibiskupa Tomáša Becketa, v smrti ktorého mal vraj prsty, je panovníkom, ktorému Anglicko a anglicky hovoriace krajiny ďakujú za právny systém, ktorý platí bez ohľadu na pôvod odsúdeného a ktorému sa hovorí všeobecné právo, navyše zaviedol fenomén posudzovania sporov, zločinu a dôkazov (v tej dobe ešte iba) mužmi, ktorým sa dnes hovorí porota. 

-sa

 a 1/2

 

 ______________________________________________________

 http://www.arianafranklin.com/